Piwne podsumowanie 2016


Ostatni dzień roku może oznaczać tylko jedno - przygotowaliśmy dla Was podsumowanie minionych 12 miesięcy dotyczące wszelkich możliwych statystyk związanych z polskim piwem rzemieślniczym. 2016 rok minął w oka mgnieniu i przyniósł wiele nowego - czasem zaskakiwał, czasem smucił, z pewnością zaimponował kilkoma rzeczami. Jeśli jesteście ciekawi statystyk związanych z poprzednimi latami to zajrzyjcie tutaj: 2015, 2014. My natomiast zapraszamy do bieżącego podsumowania, przygotowanego w oparciu o dane zbierane przez Karolinę przez cały rok. 

Na początek najważniejsze statystyki - ilość premierowych piw, procentowe użycie chmieli, a także style w których zostało uwarzonych najwięcej piw. 






Kolejne browary na mapie Polski

Podobnie jak w poprzednich latach - na mapie Polski pojawiło się kilkadziesiąt nowych browarów stacjonarnych i kontraktowych. Wśród nich znalazły się m.in. dwa reaktywowane - w Bytowie i Niechanowie. Niestety wśród wielu inicjatyw kontraktowych tylko kilka wprowadziło na rynek wartościowe piwa, a duża część po prostu prześlizgnęła się przez ten rok nie oferując nic zaskakującego lub godnego zapamiętania. 

Coraz częstsze i dalsze kooperacje zagraniczne

Polskim piwowarom spodobała się w tym roku idea kooperacji międzynarodowych, których można naliczyć aż 22! Dla porównania w 2015 roku było to 12 piw warzonych tylko z europejskimi browarami. 2016 rok przyniósł współpracę z browarami z Japonii, USA czy Brazylii, a także z Finlandii i Estonii. To dobrze wróży na kolejne lata i pokazuje, że polskie browary nie boją się działać z najlepszymi - wśród najbardziej znanych można śmiało wymienić: Baird, Freigeist, Moor, De Molen czy BrewFist. 

Piwo łączy nas... Polaków

W tym roku zaroiło się także od krajowych kooperacji. Przy liczbie 17 piw w 2015 roku, 2016 zaskakuje aż 33 piwami uwarzonymi we współpracy polskich piwowarów. Najchętniej do tematu kooperacji podchodził Browar Piwoteka, choć Pracownia Piwa i Browar Spółdzielczy także zrobiły wiele w tym temacie.


Na kooperacjach między browarami się jednak nie kończy. Polskie browary w 2016 roku kontynuowały serię piw warzonych we współpracy z zespołami muzycznymi, a także z pubami i multitapami. Wśród tych ostatnich szczególnie królowało JaBeerWocky, które w różnych browarach stworzyło aż 10 piw. 

W poszukiwaniu nowych festiwali

W 2016 roku pojawiło się kilka nowych festiwali piwnych w nowych lokalizacjach, m. in. w Lubinie, Błoniu czy Świdnicy. Katowice doczekały się drugiego obok Silesia Beer Fest festiwalu pod nazwą Śląski Festiwal Piwa. Z kolei w Krakowie po długich miesiącach "suszy" pojawił się grudniowy Cracow Craft Beer Fest - czy oznacza to w końcu uporządkowanie sytuacji z krakowskimi festiwalami? Zobaczymy.

Jeszcze więcej leżakowanych piw!

2016 rok pobił rekord w ilości piw leżakowanych w dębowych beczkach. Przy 25 piwach z 2015 roku, tegoroczne 73 premiery robią wrażenie! Szkoda tylko, że większość browarów ograniczyła się do beczek po Bourbonie i Whisky. Może kolejny rok przyniesie więcej piw leżakowanych w beczkach po mniej znanych alkoholach.

Każde piwo musi mieć dodatki!

Prawie 1/3 piw, które pojawiły się w 2016 roku miała w sobie jakiś dodatek - począwszy od owoców, przez przyprawy, płatki dębowe, a także pędy sosny czy nawet tytoń. W tej kwestii kreatywność piwowarów nie znała granic. Bardzo cieszy umiejętność korzystania z sezonowych dodatków takich jak owoce, które w odpowiedniej dla siebie porze roku pasują do odpowiednich stylów piwa. Tutaj piwowarzy robili to naprawdę z klasą wypuszczając m.in. Berliner Weisse z truskawką na lato, czy Porter Bałtycki ze śliwką na zimę. Oby tak dalej!

Polskie piwa (nie)docenione za granicą?

W 2016 nie sypnęło zbytnio wieloma nagrodami. Poza dwoma medalami na Brussels Beer Challenge, polskie browary mogą się jedynie pochwalić wyróżnieniami w plebiscycie RateBeer Best. Imperator Bałtycki znalazł się wśród Najlepszych piw na świecie, Najlepszym Polskim piwem 2015 roku został uznany Samiec Alfa, najlepszy browarem - AleBrowar, a najlepszym debiutantem minionego roku - Genius Loci. Przytaczam wyniki tego plebiscytu w podsumowaniu 2016 roku, ponieważ rozdanie nagród odbyło się w styczniu 2016.

Rzemieślnicza alternatywa dla kierujących

Polskie browary zabrały się w końcu za konsumentów, którzy z różnych powodów nie mogą spożywać alkoholu, a chcieliby poczuć smak dobrego piwa lub w pubie napić się czegoś lepszego niż tylko Cola. Jednym z najlepszych wypustów w tej kategorii zostało piwo 1 na 100 w stylu Lite Rye APA o 1% zawartości alkoholu. Dla osób wolących coś zupełnie bez %, Browar Nepomucen stworzył Nachmieloną - wodę mineralną z dodatkiem amerykańskiego chmielu, a Browar Jana idąc w te ślady zaproponował Hopiniadę, czyli lemoniadę chmielową. Trzeba przyznać, że każda z tych pozycji reprezentuje smak wysokiej jakości. 

To by było na tyle statystyk z 2016 roku. Zachęcamy do porównań z minionymi latami i polecamy Waszej uwadze nasze podsumowania z 2015 i 2014 roku. 

2016 rok wyraźnie pokazał wzrost jakości piw w istniejących już browarach, przy jednoczesnym słabym starcie wielu kontraktowców. Pojawiło się dużo piw eksperymentalnych - kwaśnych, leżakowanych w beczkach oraz tych z niezliczoną ilością dodatków. Wyraźnie zarysował się również trend regionalizacji wielu podmiotów oraz przechodzenia inicjatyw kontraktowych na własny sprzęt i budowania własnych browarów. Życzymy sobie i Wam nieustannego rozwoju w 2017 roku - oby przyniósł kolejne ciekawe premiery, a jednocześnie zweryfikował nieco rynek i pozwolił na wykruszenie się słabych browarów. 

Jeśli podoba Wam się nasze tegoroczne podsumowanie to podeślijcie je śmiało znajomym, udostępnijcie na Facebooku lub puśćcie w świat każdym możliwym sposobem. Będzie to dla nas najlepsza nagroda za trud włożony w przygotowanie tego wpisu. 

Największe podziękowania należą się Karolinie, która przez cały rok wytrwale spisywała informacje i premiery, dzięki czemu mogliśmy stworzyć to piękne podsumowanie. 

Dodatkowo Karolina dziękuje wszystkim browarom, które udzieliły jej informacji i pomocy przy tworzeniu statystyk.

Do zobaczenia w 2017!

Liczba piw została oparta o wszystkie premiery jakie pojawiły się na rynku. Piw uwarzonych w 2016 roku, a mających premierę w 2017 roku, nie wliczyliśmy. Zastrzegamy sobie prawo do błędu statystycznego +/- 3 piwa. 

Do podsumowania nie wliczyliśmy browarów - Wiślany, Beer Majster, We Will Rock You, Aks Zły, Browar Szczawnica, Czarny Kot, Piwni Koledzy, Wojkówka - z powodu braku lub niepełnych informacji, które pozwoliłyby zweryfikować prawdziwość browaru i jego piw. 

5 komentarze:

  1. W Szczecinie był też I Szczeciński Festiwal Piwa w dniach 30.09-01.10

    OdpowiedzUsuń
  2. Pracownia Piwa miała kooperację z lokalem Szynkarnia - na urodziny tegoż multitapu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przy festiwalach - Arturówek to nie miasto. Powinna być wpisana Łódź. Arturówek to osiedle w Łodzi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Browar BeerLab zrobił piwo dla metalowej kapeli Pravia. Bardzo niewielka ilość podobno 250 butelek. Tutaj etka jako dowód. Nie było dostępne w sprzedaży sklepowej. http://www.browarymazowsza.pl/?page_id=7&child_id=623&pagin=4

    OdpowiedzUsuń