Piwne podsumowanie 2014

 
Nadszedł ostatni dzień 2014 roku, a razem z nim także i pora na podsumowanie. W zeszłym roku stworzyliśmy infografikę dotyczącą premierowych piw, nowych browarów i najciekawszych wydarzeń. W tym roku chcemy zaprezentować Wam kilka najważniejszych wątków, jakie pojawiły się w polskim piwowarstwie, a także pokazać kilka statystyk dotyczących stylów piwa i chmieli użytych do poszczególnych warek. Jeśli zauważycie, że gdzieś pojawił się błąd - dajcie nam o tym znać, czasem ciężko wyłapać jakieś drobne szczegóły. A jeśli spodoba Wam się nasze podsumowanie - nie krępujcie się - wyślijcie link znajomym i pochwalcie się tym, jak wspaniały był 2014 rok.

Na początek kilka statystyk:



A jeśli już wiemy ile piw pojawiło się na polskim rynku, to warto poczytać także o najważniejszych rzeczach, które cechowały 2014 rok.

Rok z debiutującymi browarami

Ciężko w to uwierzyć, ale w przeciągu ostatnich 12 miesięcy, na polskiej scenie piwnej zadebiutowało aż 47 browarów, z czego 18 to istniejące browary, a 21 to inicjatywy kontraktowe. Każdy z browarów położony jest w innej części kraju i warzy odmienne style piwne. Grafikę dotyczącą debiutujących browarów oraz ich logotypy znajdziecie poniżej: 


Rok wypełniony festiwalami

Jeszcze nigdy dotąd kalendarz polskich festiwali piwnych nie był aż tak zapełniony. W minionym roku miało miejsce aż 12 ważnych piwnych wydarzeń, a nie liczymy tutaj mniejszych, odbywających się lokalnie imprez. Wśród najważniejszych warto wymienić: V. edycję Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa, Festiwal Birofilia 2014, kolejne edycję takich imprez jak: Bracka Jesień, Chmielaki, Festiwal Piw Rzemieślniczych w Annopolu, Lubelski Festiwal Piwa, Offbeer i Poznańskie Targi Piwne. Nowymi inicjatywami były: Krakowski Festiwal Piwa, Warszawski Festiwal Piwa, OpolFest oraz najprawdopodobniej najbardziej udana impreza roku, czyli Beer Geek Madness - połączenie polskiej sceny craftowej oraz piw duńskiego browaru Mikkeller. Za mnogością wydarzeń idzie także mnogość różnych szkieł festiwalowych - w tym roku hitami okazały się Teku - główne szkło Wrocławskiego Festiwalu Piwa oraz IPA Glass - szkło Poznańskich Targów Piwnych. Na przyszły rok planowane są kolejne, nowe wydarzenia - już w kwietniu odbędą się kolejne edycje Beer Geek Madness i Warszawskiego Festiwalu Piwa. Kalendarz powoli zaczyna się wypełniać... 



Rok polskiego chmielu

Ten rok z pewnością należy do różnych polskich odmian chmielu. Wszystko rozpoczęło się jeszcze w 2013 roku od piw w stylu Polish IPA. Prób stworzenia stylu mocno chmielonego polskim chmielem podjęły się trzy browary: Widawa & Kopyra ze swoim Misiem, Olimp z Prometeuszem oraz Kormoran z serią piw PLON. W 2014 roku trend na polskie chmiele rozwinął się jeszcze bardziej. Powstały takie piwa jak: Miś 2, Miś w wersji Cascadian Dark Ale, kilka rodzajów PLONu: brązowy - dostępny na pograniczu 2013 i 2014 roku, będący stylem IPA z dodatkiem suszonych szyszek Sybilli, czerwony, czyli IPA z suszonymi szyszkami Marynki oraz niebieski z dodatkiem suszonej Sybilli i Marynki.  Polski chmiel zabrała ze sobą w podróż do Irlandii Pinta, gdzie razem z Carlow Brewing powstał Lublin to Dublin, oparty na Marynce. Z biegiem kolejnych miesięcy powstało Hop Sasa, czyli Polish IPA chmielone Iungą stworzone przez AleBrowar, a także Chmiel Iunga IPA - owoc kooperacji Nogne O i AleBrowaru. Kolejnych prób z polskim chmielem podjął się także Browar Olimp warząc Zefira - pale ale z dodatkiem chmielu Oktawia, a także Satyra - kooperacyjnego session blonda stworzonego razem z Browarem SzałPiw, także z dodatkiem odmiany Oktawia. Swoje trzy grosze dorzucił również Browar Reden z piwem Żniwa Chmielarzy IPA, które oparte było na chmielach Marynka, Sybilla, Iunga oraz Lubelski. W większości chmiele Iunga oraz Oktawia podchodziły z hodowli prowadzonej przez Pawła Piłata - pierwszego polskiego craftowego plantatora chmielu. Warto też nadmienić, że Paweł pracował w tym roku nad odrodzeniem polskiego chmielu Izabella - pierwsze próby zastosowania w domowych piwach już trwają. 



Rok pełen kooperacji

2014 rok pełen był zarówno zagranicznych, jak i krajowych kooperacji. Pierwszą międzynarodową inicjatywą w historii polskiej sceny craftowej było piwo Lublin to Dublin uwarzone 7 lutego w Dublinie przez browary Pinta i Carlow Brewing - irlandzki browar znany m.in. ze świetnych stoutów. Kolejnym piwem stworzonym przez polski oraz zagraniczny browar było Deep Love - West Coast Belgian Rye IPA stworzone przez AleBrowar oraz Nogne O. Nie było to jednak jedyne spotkanie nordyckich i polskich piwowarów - już kilka miesięcy później ekipa AleBrowaru uwarzyła w Norwegii razem z piwowarami Nogne O piwo Chmiel Iunga IPA, czyli norwesko-polską wariację na temat stylu Polish IPA. Żeby tego jeszcze było mało - na koniec roku przygotowane zostało piwo Saint No More 2014 - Dark Hoppy Ale uwarzone we współpracy z piwowarem norweskiego browaru Veholt. Warto także przypomnieć drugą, międzynarodową kooperację Pinty, czyli Call me Simon! - Imperialne Irlandzkie Czerwone Ale uwarzone we współpracy z walijskim blogerem piwnym Simonem Martinem. Za granicę było blisko także innym browarom - Spirifer część swoich piw uwarzył w czeskim Vyskowie, inicjatywa Inne Beczki stworzyła dwa swoje premierowe piwa współpracując z browarem Konicek, a browar Ninkasi swoje najnowsze piwa uwarzył na Litwie.

Krajowych kooperacji było równie wiele, m.in. B.Day 2.0 Pinty, AleBrowaru i Piwoteki, Happy Crack Pinty oraz Pracowni Piwa czy seria belgijskich piw SzałPiwu i Pracowni. Wszystkie znajdziecie w grafice poniżej:

Rok pachnący dymem wędzonki

W 2014 roku na rynku pojawiło się około 21 piw wędzonych.  AleBrowar wypuścił fanowską wersję Smoky Joe, gdzie zwiększony został w zasypie udział słodu wędzonego. Browar Pinta zaprezentował aż 3 wariacje na temat Grodziskiego: 2.0, 3.0 i 4.0. Browar Artezan wypuścił m.in. Fafika, będącego wariacją na temat piwa Grodziskiego, Petrolio - Smoked Portera oraz Preparat, czyli Smoked Barleywine. Pracownia Piwa zaprezentowała aż 4 wariacje związane z Grodziszem. Z innych browarów pojawiły się też takie piwa wędzone: Darz Bór - Gościszewo, Rauchbock - Kormoran, Rauchbier - Zwierzyniec, Rauchmarzen - Widawa, Gacie po Tacie - Podgórz, Gród Króla (Grodziskie) z Olbrachta, Duby Smalone - Perun oraz Porter Wędzony - Widawa. Królującymi stylami były więc Grodziskie oraz Rauchbier.



Rok pełen eksperymentów

Ostatnie 12 miesięcy obfitowało w różne piwne eksperymenty - pojawiły się pierwsze polskie Oyster Stouty - z browaru Bednary oraz browaru Piwne Podziemie, na rynku pojawiło się też kilka Russian Imperial Stoutów. Beer Geek Madness zaowocowało kilkoma zwariowanymi piwami, które uwarzyły polskie browary - m.in. Żytnie Imperial IPA z dodatkiem pieprzu czy American Wheat z sokiem z brzozy. Bazyliszek stworzył piwa z dodatkiem gruitu, a także ziemniaków, a Bednary zaprezentowały szarlotkowe Ale Ciacho. Na rynku pojawiły się także dwa nowe piwa w stylu Flanders Red Ale - Duke of Flanders z SzałPiwu i druga wersja Chateau z Artezana. Olimp zaprezentował pierwszego polskiego Wild RIS'a - Hades Gone Wild, który w beczkach po czerwonym winie leżakował równe 12 miesięcy. Swoją premierę miało również pierwsze polskie Sour Ale - John Cherry stworzony przez AleBrowar. A to wszystko dopiero początek - w 2015 roku mają być podjęte kolejne próby związane z Barrel Aging'iem piwa. Będzie się działo...



Mamy nadzieję, że nasze podsumowanie 2014 roku zapadnie Wam w pamięć i będziecie po nie sięgać w 2015 roku, porównując zmiany zachodzące na polskiej scenie piwnej. Jeśli Wam się podobało - udostępniajcie i wysyłajcie znajomym, niech też trochę poczytają! I do zobaczenia w Nowym Roku!

P.S. Za ogromny wysiłek włożony w zebranie informacji i uporządkowanie je w statystyki - duże podziękowania dla Karoliny. Ja tylko to poskładałem i ułożyłem w graficznej formie ;)

Do statystyk nie wliczaliśmy piw produkowanych dla sklepów i dyskontów - marek takich jak: Rebel, Konsul, Wetliner, a także piw z browarów regionalnych, które były kolejnymi wersjami lagera lub klonami któregoś z oferowanego przez ten browar piwa. Do zestawienia wliczone zostały nowości z Browaru Żywiec oraz Browaru Tyskiego.

11 komentarze:

  1. Dobra robota! Fajne podsumowanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawał dobrej Roboty z Ogarnięciem tego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Puszczam w świat swoimi kanałami. Oby wykop odpalony przez Absztyfikanta wpadł na główną ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Borze zielony, podziwiam szczerze za ten heroiczny wysiłek :D Genialnie zebrane i opisane:).

    OdpowiedzUsuń
  5. Do opisanych piw z polskim chmielem warto dodać Lager 55 Sybilla z Gościszewa warzony na mokrej szyszce odmiany Sybilla. Bardzo udane i moim zdaniem niedocenione piwo w zeszłym roku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wreszcie przeczytałem całe. Po prostu masakra. Każde inne podsumowanie będzie bez sensu. Gratuluję wytrwałości i czekam na kolejne - co miesiąc ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny wpis. Najbardziej zaskoczyła mnie ilość premier w poszczególnych rekordowych browarach. Często ponad 2 nowe piwa na miesiąc od jednego producenta. Grubo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Szacuneczek za wytrwałość w zbieraniu takiej ilości informacji, bardzo dobra robota.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. O kurka, że Wam się chciało... Super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kapitalny rok polskiego Craftu, kapitalne podsumowanie roku!! Wciągam Was na mojego rss, będę Was czytal

    OdpowiedzUsuń
  11. Książęce też miało swój udział w polskich chmielach. Świeży chmiel koniecznie powinien być w podsumowaniu

    OdpowiedzUsuń