Piwne podsumowanie 2019


Piwne podsumowanie roku stało się dla nas punktem obowiązkowym w corocznym planie publikacji na blogu. 2019 za nami, więc pora podsumować wszystko to, co działo się na polskim rynku piwa. Jak można się spodziewać, dynamika rynku nie osłabła i liczba premierowych piw z roku na rok rośnie, co jest następstwem większej liczby browarów na rynku oraz ich większej produkcji.

Jeśli jesteście zainteresowani podsumowaniami z poprzednich lat, to możecie je znaleźć tutaj: 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 - nazbierało się ich już trochę. W 2020 roku planujemy wszystkie odświeżyć i zaktualizować o informacje, których doszukaliśmy się w minionych miesiącach. Niemniej przejdźmy do podsumowania 2019 roku - na początek liczba premierowych piw, procentowe użycie chmieli oraz najpopularniejsze style piw.







Nowe browary, ale jakby mniej...


W 2019 roku dynamika powstawania nowych browarów była niższa niż w 2018 roku. Rynek wciąż nie jest jeszcze stabilny, ale walka o konsumenta jest coraz trudniejsza, a branża nie rozszerza swoich zasięgów w tempie, jakiego wszyscy by sobie życzyli - to powoduje, że powstaje mniej browarów kontraktowych, a nowe browary stacjonarne przybierają raczej formę restauracyjnych lub posiadających własny wyszynk na miejscu, niż zamkniętych zakładów produkcyjnych.

Ekspansja za granicę!


Kierunki zagraniczne w 2019 roku stały się jeszcze bardziej popularne niż rok wcześniej. Co miało na to wpływ? Między innymi coraz większa liczba zagranicznych festiwali, w których biorą udział polskie browary rzemieślnicze, coraz większa liczba kooperacyjnych piw warzonych z zagranicznymi browarami, a także poszukiwanie rynków zbytu w celu eksportu piw z Polski. Spośród nowych kierunków warto podkreślić: Ukrainę, Serbię, Rumunię, Białoruś oraz Szwajcarię.

Gdzie się dużo warzy, tam się dobrze darzy!


Okazuje się, że polscy piwowarzy zrealizowali dokładnie taką samą liczbę kooperacyjnych piw, jak w 2018 roku. Rekordzistą wśród browarów warzących tego typu piwa jest Funky Fluid - projekt Karola Mizielskiego i Michała Langiera, którzy w 2019 byli współautorami aż 11 kooperacyjnych piw.

Barrel Aged - to już stały element polskiego piwowarstwa


Wzrost liczby premierowych piw nie poskutkował wzrostem procentowego udziału piw leżakowanych w beczkach - ten od 2018 roku się nie zmienił i wciąż wynosi 10%. Pomimo tego polskie browary poddały procesowi leżakowania aż o 43 piwa więcej niż w roku poprzednim. Trend "barrel-agingu" na stałe wpisał się w polski rynek piwa, a tego typu piwa nie są już dla konsumentów niczym obcym. Nowością było zastosowanie beczek po: Mezcalu, Aquavicie czy Herbal Tincture. Rekordzistami leżakowania w beczkach w 2019 roku są ex aequo browary Artezan, Brokreacja oraz Pinta.

Dodatki, dodatki


O 1,7% zmalała liczba piw warzonych z dodatkami, a mimo tego pojawiły się na rynku aż 954 piwa tego typu, czyli aż o 155 więcej niż w 2018 roku. Zmianą w stosunku do zeszłego roku jest spadek dodatku bakalii/miodów z 3. na 4. miejsce w kolejności największej ilości zastosowanych dodatków. Spośród trendów wartych podkreślenia są te dotyczące dodawania do piwa słodyczy w postaci żelek lub gum do żucia, a także kolejne próby z dodatkami zwierzęcymi - bekon, wywar z kurczaków czy świńskie uszy.

Czy 2019 był rokiem lagera?


Wiele osób zapowiadało 2019 jako rok lagera. Czy faktycznie miniony rok stał lagerami? Okazuje się, że wzrosła liczba warzonych lagerów, ale ich udział procentowy w całości premierowych piw pozostaje na podobnym poziomie - wręcz spadł o 0,6% w porównaniu do 2018 roku. Co jednak warto podkreślić, to fakt że lagery, które pojawiły się na rynku w 2019 roku, prezentowały wysoki poziom, nikłe wady oraz były bardziej dopracowane niż te z lat poprzednich.

Rozwój trendów z 2018 roku


Spośród trendów, które pojawiły się w minionych latach, szczególnie rozwinął się ten na piwa Double Dry Hopped, czyli podwójnie chmielone na zimno. Wzrost o 142 piwa i aż o 5,6% udziału w ogólnej liczbie premierowych piw, może świadczyć o wyraźnym wpływie na tegoroczny rynek piwa. Czy jednak ten trend utrzyma się w 2020? A może popularność wyraźnie spadnie jak w przypadku piw Brut? 

Uwarz mi coś słodkiego...


W 2019 roku pojawił się nowy trend na piwa nazywane "Pastry", mające kojarzyć się ze słodkimi deserami. Wprawdzie na rynku pojawiło się tylko 9 piw z tym przydomkiem, ale spodziewamy się, że ten trend może rozwinąć się w 2020 roku, zwłaszcza że konsumenci zaczynają odchodzić od piw goryczkowych i niejako wracać do piw słodkich lub "neutralnych". 

Stopniowy rozwój puszkowania

Coraz więcej browarów decydowało się na rozlew swoich piw do puszek. Opakowanie, które wciąż nie cieszy się zbyt dużą popularnością w naszym kraju, często kojarzone jest z piwami słabej jakości - niesłusznie! Wśród puszkowanych piw rzemieślniczych, szczególnym uznaniem cieszyła się seria Hazy Disco autorstwa browaru Pinta. W 2019 roku swoje piwa zapuszkowało około 13 browarów.

Bezalkoholowe i niskoalkoholowe


Udział piw bezalkoholowych oraz niskoalkoholowych  w ogólnej liczbie premierowych piw pozostał na podobnym poziomie co w 2018 roku, a mimo to na rynku pojawiły się o 22 bezalkoholowe piwa więcej. Liderem wśród stylów piw bezalkoholowych jest obecnie Pale Ale.

Emisja akcji - kolejne browary


Do grona inicjatyw z 2018 roku, które przeprowadziły emisję akcji, dołączyły kolejne browary. Pełnym sukcesem swoje emisje zakończyły Pinta (projekt Barrel Brewing), Górniczo-Hutniczy oraz Tenczynek. Oprócz nich emisję przeprowadziły również Brokreacja i Wrężel. Browar Brodacz zdecydował się na drugą emisję akcji.

Drugi mecz drużyny "Polski Craft"



W tym roku Reprezentacja Polskich Browarów Rzemieślniczych w piłce nożnej podjęła się rewanżu z drużyną Czarni Chrząstawa. Po zeszłorocznej przegranej, tegoroczny wynik nie mógł być inny - zespół ponownie poległ na boisku w Chrząstawie, ale kto nie gra, nie wygrywa! W przyszłym roku w końcu się odegramy!


Zachęcamy po porównania tegorocznego podsumowania z poprzednimi latami - polecamy je Twojej uwadze: 20142015201620172018.

Jeśli podoba Ci się nasza praca przy podsumowaniu roku, będziemy wdzięczni za wsparcie w naszej zbiórce na rzecz rozwoju naszego bloga. Cały czas staramy się go rozwijać, a często musimy ponosić pewne koszty związane z bieżącą działalnością - m.in. opłacenie hostingu, itp. 

Link do zbiórki tutaj:

Kolejny rok piwnej rewolucji w Polsce pokazuje, że rynek wciąż się rozwija i nie jest jeszcze odpowiednio ustabilizowany. Zarysowują się stopniowo pewne trendy, które mogą mieć wyraźny wpływ na kolejne lata działalności browarów rzemieślniczych. Z pewnością szczególnie warto podkreślić wzrost świadomości posiadania własnego browaru oraz lokalnej dystrybucji, co widać po znacznie większym niż w ostatnich latach udziale browarów restauracyjnych wśród nowo otwartych browarów, a także wprowadzaniu na rynek takich marek jak Pinta Beskidy - dedykowanej konkretnemu regionowi. 

Część inicjatyw kontraktowych znika z rynku tak szybko, jak się na nim pojawia. Część takich inicjatyw wprowadza na rynek wartościowe produkty, a część niestety zajmuje się produkcją kolejnych "klonów". Znacząca jest mniejsza liczba nowych browarów kontraktowych - o 1/3 mniejsza w porównaniu do zeszłego roku.

Czy 2020 rok jeszcze czymkolwiek zaskoczy? Czy pojawią się nowe, interesujące trendy? Czy szokujące lub kontrowersyjne dodatki wciąż będą zachęcać konsumentów do sięgnięcia po dane piwo? Czas pokaże!

Jeśli podoba Ci się nasze tegoroczne podsumowanie - śmiało podeślij je znajomym, udostępnij w mediach społecznościowych i puść w świat każdym możliwym sposobem. Będzie to dla nas duża satysfakcja i nagroda za przygotowanie tego materiału! I nie zapomnij o zbiórce!

Największe podziękowania dla Karoliny, która z roku na rok ma coraz cięższe zadanie zbierania informacji. W tym roku liczba premierowych piw tak nas zszokowała, że w komputerze Karoliny z wrażenia padła płyta główna - stąd inna, nowa data premiery podsumowania. 

Dziękujemy wszystkim browarom, które udzieliły nam informacji i pomogły przy tworzeniu statystyku. Szczególnie tym, którzy przesłali maila z własnymi informacjami oraz tym, którzy bez problemu weryfikowali zebrane przez nas dane. 

Liczba piw została oparta o wszystkie premiery, jakie pojawiły się na rynku. Piw uwarzonych w 2019, a mających premierę w 2020 roku nie wliczyliśmy.
W podsumowaniu nie zostały ujęte browary: Jagiełło, Krajan i Witnica (z wyjątkiem autorskich piw browaru), ze względu na mnogość powtarzających się piw produkowanych na zlecenie, a także Stary Kraków i Wojkówka, ze względu na brak informacji o premierowych piwach.

Zastrzegamy sobie prawo do błędu statystycznego 1%. 

Copyright © Piwna Zwrotnica - blog piwny. Designed by OddThemes and Seotray.com