Bière de soif - hybryda piwa i wina z browaru Stu Mostów


Piwo fermentowane z dodatkiem winogron przy udziale normalnych oraz dzikich szczepów drożdży? Browar Stu Mostów początkiem 2020 roku wprowadził na rynek 3 nowe piwa z serii Wild, oznaczone numerami 2, 3 i 4. Każde z nich określono mianem Bière de soif. Co to znaczy i czym charakteryzują się te dzikie piwa?

Bière de soif to hybryda łącząca piwo z elementami inspirowanymi światem wina. Określenie „de soif” oznacza branży winiarskiej wina nieskomplikowane, kompleksowe w smaku i nastawione na wysoką pijalność, stąd inspiracja przy tworzeniu nowych piw w ramach serii Wild. Każde z piw - No. 2, No. 3 i No. 4 było poddane długiemu procesowi, w trakcie którego następowało stopniowe dojrzewanie do finalnego charakteru piwa. 

Jak podaje browar Stu Mostów: 

"Pierwsza fermentacja trwała 24 dni i odbywała się w zbiorniku cylindryczno-stożkowym z udziałem brytyjskiego szczepu drożdży Saccharomyces cerevisiae, druga fermentacja trwała 8 miesięcy i odbywała się w 300-litrowych, dębowych beczkach po winie porto z wykorzystaniem mieszanki dzikich drożdży Brettanomyces oraz bakterii kwasu mlekowego, po tym następowała refermentacja z winogronami - do piwa dodaliśmy świeżo zgniecione winogrona z moszczem z lokalnej, dolnośląskiej winnicy Adoria i poddaliśmy je refermentacji wspomaganej przez drobnoustroje naturalnie występujące na winogronach. Finalnie piwo poddane zostało refermentacji w butelce z drożdżami szampańskimi Saccharomyces Bayanus."


Cały proces trwał prawie rok, ale finalny efekt jest oszałamiający, o czym miałem okazję przekonać się podczas wizyty w browarze Stu Mostów, gdzie na temat Bière de soif - No. 2, No. 3 & No. 4 rozmawiałem z Benem - jednym z piwowarów browaru Stu Mostów, twórcą serii piw Wild. Rozmowę (po angielsku) dotyczącą kulis powstawania piw Bière de soif  znajdziecie tutaj:


Jak oceniam piwa Bière de soif No. 2, No. 3 i No. 4? Każde z nich trzeba potraktować indywidualnie. Wyraźnie widać wpływ poszczególnych odmian winogron na smak i aromat piwa - Riesling w No. 2 nadał cytrusowego, pestkowego charakteru uzupełnionego o lekkość oraz przyprawowe, skórkowe i taninowe akcenty, co skojarzyło mi się z lekkim, wytrawnym białym winem; Pinot Noir w No. 3 nacechował piwo akcentami malin, porzeczek i kierował moje skojarzenia ku różowemu winu; z kolei Dornfelder w No. 4 ukształtował garbnikowy, ciężki klimat piwa, w którym dominują ciemne owoce, a całość budzi skojarzenia z ciężkim, czerwonym winem. Najbardziej w moje gusta trafiło No. 2 i No. 3, ze względu na moją miłość do lekkich i jasnych win, z którymi te piwa skojarzyłem, niemniej warto spróbować każdego z piw z serii Wild, ze względu na wyjątkowy charakter tej kombinacji. Na horyzoncie są już dwie nowości Bière de soif No. 5 z dodatkiem wiśni oraz Bière de soif No. 6 z dodatkiem moreli. Dzięki uprzejmości Bena, miałem okazję spróbować tych piw przedpremierowo i wiem, że powinny na wielu osobach zrobić wrażenie. Z nadzieją kibicuję temu projektowi i jestem pewien, że kolejne odsłony mogą nieźle nas zaskoczyć.
Więcej o piwach z serii Wild znajdziecie tutaj: 100mostow.pl/wild






Copyright © Piwna Zwrotnica - blog piwny. Designed by OddThemes and Seotray.com