Forest - leśne piwa z browaru Nepomucen


Czy można stworzyć piwo, które swoim charakterem będzie przypominało spacer po lesie? Browar Nepomucen pokazuje, że tak! Seria piw Forest z dodatkiem gałęzi sosny, świerku czy jodły, w ramach której pojawiło się już 6 piw, z powodzeniem znajduje swoich odbiorców i cieszy się dużym uznaniem. 

O kulisy tworzenia leśnych piw zapytałem Mateusza Kupracza - piwowara browaru Nepomucen.


Forest & Forest Fruits NE IPA, Imperial Forest Baltic Porter, Non-alcoholic Forest IPA - to tylko kilka "leśnych" stylów, w których uwarzyliście piwa. Czy browar Nepomucen czuje się liderem w rozwoju tej części rynku?
Tak, czujemy się liderami piw leśnych, ponieważ wypuszczamy ich sporo i z dużym sukcesem. Piwa zyskują dobre opinie, a konsumenci chętnie po nie sięgają.

Skąd pomysł na stworzenie piw z dodatkiem gałęzi świerku lub sosny? 
Kocham zapachy leśne i dlatego przenoszę je do piwa. Jako piwowar domowy zacząłem robić piwa leśne już około 10 lat temu. Później w browarze Roch uwarzyłem Baliosa - piwo w stylu Black IPA z dodatkiem świerku. Teraz w Browarze Nepomucen Forest IPA to najczęściej warzone przez nas piwo z największym sukcesem rynkowym.

Które z dotychczasowych piw z serii Forest jest Twoim ulubionym? Przy którym było szczególnie dużo pracy?
Najbardziej lubię Lovelas i Don't sleep in the Forest. Co do technologii, to jest przy tych piwach bardzo dużo pracy, ale szczegóły zostawiam dla siebie. Cieszy jednak, że duży nakład pracy nagradzany jest później dobrymi opiniami z rynku. 

Skąd bierzecie składniki w postaci gałęzi sosny lub świerku - wprost z lasu czy od dystrybutora?
Jesteśmy dogadani z leśnikami i jak robią wyrąb lasu to gałęzie iglaków są odpadem. Pozyskujemy je od nich i dodajemy do piwa. Terminy warzenia piw z serii Forest są uzależnione od działań leśników.

Czy uważasz, że "leśne" piwa mają szansę pojawiać się na sklepowych półkach w dłuższej perspektywie czy stanowią tylko jednorazową ciekawostkę pośród innych stylów?
Warzymy Forest IPA nieprzerwanie od 3-4 lat i sprzedaje się cały czas rewelacyjnie, więc myślę, że klienci pokochali nasze piwa leśne.

Czy myślisz że inne browary mogą pójść Waszym śladem i piwa leśne staną się tak popularne jak DDH, Pastry, New England czy Milkshake?
Myślę, że ten styl to nasza specjalność, ale nigdy nie będzie tak popularny jak New England IPA czy Milkshake IPA.

Jaki styl może jeszcze pojawić się w serii Forest? Grodziskie? Sour? "Leśny" Pilsner? A może nawet wersja BA?
Jeszcze nie wiem, ale na 100% to nie koniec zabawy z iglakami... ;)


Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować leśnych piw z browaru Nepomucen, to przygotowaliśmy listę dla ułatwienia poszukiwań w sklepach specjalistycznych:

  • For.rest - Non-alcoholic Forest IPA
  • Forest - Forest IPA 
  • Lovelas - Triple Forest IPA
  • Forest in the fog - Forest & Forest fruits NE IPA (kooperacja z Funky Fluid)
  • Don't sleep in the Forest - American Forest Stout
  • Dark Forest - Imperial Forest Baltic Porter (kooperacja z browarem Widawa)

Copyright © Piwna Zwrotnica - blog piwny. Designed by OddThemes and Seotray.com