Browar Kościerzyna - nowy, większy, lepszy?


Browar Kościerzyna to nowy, większy brat Starego Browaru Kościerzyna. Ulokowany o około 2 kilometry od centrum miasta, już z daleka przyciąga wzrok i góruje swoją architekturą nad okolicą. Wyposażenie wnętrza stanowi sprzęt firmy Kaspar Schulz - m.in. warzelnia o pojemności 50 hl, 4 tankofermentory o pojemności 50 hl, 6 - 100 hl oraz 6 - 200 hl. W dodatkowym pomieszczeniu przy głównej warzelni umieszczona została również mniejsza, dwunaczyniowa warzelnia o pojemności 250 litrów. To przy niej zlokalizowana będzie część komercyjna z restauracją przeznaczona dla klientów. 

Browar złożony jest z kilku hal połączonych ze sobą - w jednej znajdują się tanki fermentacyjne, dział filtracji, pomieszczenie z tankami do propagacji drożdży, a także magazyn słodów, w drugiej linia rozlewnicza oraz magazyn gotowych produktów. Najbardziej reprezentacyjna część browaru, stylizowana na historyczną - z wysokimi oknami oraz ceglanym wykończeniem ścian, przeznaczona jest na dwukondygnacyjne pomieszczenie warzelni. Browar obecnie jest w fazie rozruchu - pierwsze warki pojawiły się już w tankach, odbył się także pierwszy rozlew piwa do butelek. Swoim ogromem robi wrażenie - warto by przy okazji dużej inwestycji w sprzęt, pojawiła się tutaj też inwestycja w dobrego piwowara. Póki co w Browarze Kościerzyna mają być warzone piwa będące w stałej ofercie Starego Browaru Kościerzyna. Pytanie czy to wystarczy by mocno wpłynąć na rynek - zarówno lokalny jak i ten krajowy.





Warzelnia




















Magazyn słodu i śrutownik






Fermentacja i leżakowanie







Propagacja drożdży


Rozlew











0 komentarze:

Prześlij komentarz