Pinta & Winnica Silesian - Kwas Rho


Świat piwa i wina rzemieślniczego w Polsce w ostatnich miesiącach zaczyna się coraz częściej przeplatać, co zwiastuje nowy trend szerszej współpracy pomiędzy branżami. Browary rzemieślnicze mogą korzystać z dobrodziejstw rozwijających się polskich winnic, poprzez stosowanie dębowych beczek do tworzenia piw barrel aged lub poprzez dodawanie do piw moszczu winnego. Tak stało się w przypadku piwa Kwas Rho, które browar Pinta stworzył we współpracy z dolnośląską Winnicą Silesian. Kwaśne piwo w stylu Sour Ale fermentowane było z 30% dodatkiem świezo wyciśniętego moszczu z białych winogron odmiany Seyval Blanc i Johanniter, a dodatkowo chmielone na zimno nowozelandzkim chmielem Nelson Sauvin. Winogrona odmiany Seyval Blanc zapewniają harmonijny smak i aromat, a Johanniter wnoszą akcenty cytrusów oraz jabłek. Czy znalazło to odzwierciedlenie w piwie? Dla porównania smaków i aromatów otworzyłem dodatkowo butelkę białego wina Seyval Blanc z portfolio Winnicy Silesian. 


Seyval Blanc
Winnica Silesian
wino białe - rocznik 2018

W aromacie dominują cytrusy, nuty pieczonego jabłka oraz skórki gruszki. W smaku rześkie, lekkie, przyjemnie chrupkie, nieco drożdżowe, pełne nut miąższu jabłka i z orzeźwiającym cytrusowym finiszem.

Kwas Rho
Pinta & Winnica Silesian
Grape Sour Ale - 15 Plato, 6,5% alk.

W pierwszym momencie uderza nieco piwniczy, wilgny, drożdżowy aromat kojarzący się z kadziami pełnymi fermentującego piwa, który przechodzi w chmielowe, szczypiorkowe nuty. W smaku kwaskowe, cytrusowe, nieco ściągające na języku i od razu budzące skojarzenia ze skórką winogron. Rześkie i interesujące.


Zarówno Seyval Blanc, jak i Kwas Rho mają ze sobą wiele wspólnego. Szczególną cechą zwracającą uwagę, jest piwniczno-drożdżowy aromat, który jednak nie znajduje odwzorowania w cytrusowo-jabłkowym smaku. To ciekawe, bo po samym aromacie można w pierwszej chwili odtrącić piwo, które dopiero w smaku pokazuje pełnię efektu użycia moszczu winogronowego. Z zainteresowaniem będę śledził każdej kolejne piwo powstałe we współpracy browaru oraz winnicy, mając na uwadze rosnącą z roku na rok jakość polskich win rzemieślniczych.

Ofertę Winnicy Silesian można poznać tutaj: www.winnicasilesian.plMiłośnicy połączenia dobrego wina i dobrego wzornictwa powinni być ukontentowani.



Copyright © Piwna Zwrotnica - blog piwny. Designed by OddThemes