Piwna kuchnia - Spaghetti bolognese z piwem pszenicznym


Światowy Dzień Makaronu przypadający na 25 października to data, którą każdy miłośnik włoskiej kuchni powinien na stałe zapisać w swoim kalendarzu. Czy może być coś lepszego niż świętowanie tego dnia świeżo przyrządzoną pastą z dodatkiem piwa pszenicznego? Gdy tylko znaleźliśmy przepis na Spaghetti Bolognese z dodatkiem Hefeweizema w książce The Beer Kitchen, autorstwa Melissy Cole, od razu wiedzieliśmy, że musimy go sprawdzić, a dzisiejsze święto wydało się ku temu najlepszą okazją! 

Do przygotowania dania potrzebne są:

- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duży ząbek czosnku
- oliwa z oliwek (do podsmażenia mięsa oraz warzyw)
- 400 g mięsa wołowego mielonego
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 250 ml piwa typu Hefeweizen (my użyliśmy Bawarki z browaru Pinta)
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól do przyprawienia mięsa
- pieprz oraz mielona papryczka chilli do smaku

Dodatkowo:

- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- ser Grana Padano/Pecorino Romano do posypania


Co robimy?

Mięso bardzo delikatnie przyprawiamy solą, a następnie podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, aż do uzyskania ciemnobrązowego koloru. Podsmażone mięso przekładamy do garnka.

Cebulę, marchewkę, czosnek i seler naciowy szatkujemy za pomocą robota kuchennego lub ścieramy na tarce, a następnie podsmażamy na oliwie z oliwek do delikatnego zarumienienia. Dodajemy do garnka z mięsem.

Do garnka dodajemy pozostałe składniki - pulpę pomidorową i piwo, a następnie doprowadzamy do wrzenia i czekamy około minutę. Następnie obniżamy temperaturę, dodajemy przyprawy i dusimy sos pod przykryciem ok. 60-90 minut.

Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu, następnie łączymy z sosem i dodajemy starty ser. 

Gotowe!

Teraz możemy się delektować spaghetti z esencjonalnym sosem, do którego piwo pszeniczne wnosi słodycz oraz przyjemną, słodową pełnię. 


Viva la pasta! 


Przepis zaczerpnięty z książki The Beer Kitchen, Melissa Cole, z drobnymi modyfikacjami.


Copyright © Piwna Zwrotnica - blog piwny. Designed by OddThemes