IV edycja Silesia Beer Fest - zapowiedź


Silesia Beer Fest to marka, która z roku na rok staje się coraz bardziej rozpoznawalna na Górnym Śląsku, jak i w całej Polsce. Kolejna edycja tego festiwalu piwa rzemieślniczego odbywającego się w Katowicach, już na horyzoncie. Czy w tym roku Silesia Beer Fest zaskoczy czymś nowym? Czy 23 i 24 marca warto wybrać się do Galerii Szyb Wilson i wziąć udział w jednym z pierwszych festiwali w tym sezonie? Zadałem kilka pytań Sławkowi - który zajmuje się organizacją, Robertowi - właścicielowi Browariatu, a także paru browarom rzemieślniczym działającym na terenie Górnego Śląska i postanowiłem sprawdzić co sądzą o Silesia Beer Fest, a także jakie piwa przywiozą ze sobą do Katowic w nadchodzący weekend.


Sławek Andrukiewicz, współorganizator Silesia Beer Fest


[Piwna Zwrotnica] To już kolejna edycja Silesia Beer Fest. Jak oceniacie poprzednie? Czy piwo rzemieślnicze z roku na rok zyskuje popularność w Katowicach i na Górnym Śląsku?

[Sławek Andrukiewicz] Tak to już IV edycja Silesia Beer Fest. Z naszych obserwacji wynika, że piwo rzemieślnicze trafia do coraz szerszej grupy odbiorców, szczególnie widać to na festiwalu, gdzie oprócz beergeeków spotykamy coraz więcej osób, dla których to pierwsze spotkanie z craftem.

[P.Z.] Dlaczego właśnie Szyb Wilson, a nie inne miejsce. Czy myśleliście o przeniesieniu festiwalu nieco bliżej centrum Katowic?

[S.A.] Galerię Szyb Wilson wybraliśmy ze względu na klimat, który nas urzekł. Naturalnie chcielibyśmy by festiwal się rozwijał i przeniósł się do centrum. Problem niestety leży w wolnych terminach, zarówno w Spodku jak i Międzynarodowym Centrum Kongresowym.

[P.Z.] Od kogo w tym roku będziemy mogli napić się piwa i jaki program przygotowaliście?

[S.A.] Na festiwalu będzie można sprawdzić formę 24 browarów rzemieślniczych, przekonać się co przygotował katowicki Browariat i Biała Małpa oraz skosztować rzemieślniczych cydrów.

Co do programu to będzie można posłuchać m.in. o:
- "Dlaczego lubię piwne mity"- Michał Kopeć, sędzia PSPD
- "Szkło do piwa - na co to komu i jak tego używać?"- Maykel Stemplowski, blog Chmielobrody,
- "Podróż przez piwa w dobrym stylu"- Tomasz Gebel, blog Piwne Podróże
- "W tym sezonie modnymi stylami będą... czyli o bieżących trendach piwowarskiego świata"- dyskusja z piwowarami - prowadzi Kacper Groń, blog Piwna Zwrotnica
- "Quo vadis, krafcie?" - dyskusja z blogerami, prowadzi blog Piwny Klub
- "Co było, kiedy nic nie było, czyli piwna Polska przez rewolucją"- Wojciech Trząski, blog zpiwem.pl

Wystawcy IV edycji Silesia Beer Fest


Robert Kłos, współwłaściciel Browariatu 


[Piwna Zwrotnica] Jak czujecie się po raz kolejny pojawiając się na Silesia Beer Fest. Jak oceniacie poprzednie edycje festiwalu?

[Robert Kłos] Czujemy się świetnie, bo dla nas Silesia Beer Fest to symboliczny koniec zimy i rozpoczęcie sezonu festiwalowego. Dla nas to impreza szczególna, bo tu czujemy się naprawdę u siebie, jest mnóstwo ludzi odwiedzających nas regularnie, odświeżamy stare znajomości i - co też ważne - w bazie na Francuskiej tradycyjnie lądujemy na tzw. afterkach wespół z ekipami z browarów i wciąż spragnionymi doznań festiwalowiczami :)

[P.Z.] Jak oceniacie popularność piwa rzemieślniczego w Katowicach i na Górnym Śląsku? 

[R.K.] Z naszej perspektywy widzimy nieustanny rozwój rynku i niesłabnące zainteresowanie ludzi, którzy po spróbowaniu dobrych rzemieślniczych piw nie mają już ochoty wracać do koncernowej monotonii. Jako, że w Browariacie serwujemy niemal wyłącznie piwa, które sami importujemy, jesteśmy nieco na uboczu głównych wydarzeń na naszym rynku. Cieszymy się jednak, że nasze wybory, a co za tym idzie oferowane browary, wpisały się w piwną tkankę Katowic. Takie browary jak Kernel, Brew By Numbers, Uiltje, Fourpure, Schönramer, a przede wszystkim od połowy zeszłego roku Founders to piwa, które dzięki nam są dziś na wyciągnięcie ręki i cieszą się największą popularnością w lokalu i dystrybucji.

[P.Z.] Czym w tym roku zamierzacie przyciągnąć do siebie ludzi - w zeszłym roku dużym sukcesem okazało się pojawienie browaru Uiltje, a jakie atrakcje czekają nas teraz?

[R.K.] Tak, rok temu była ekipa z Uiltje i piwa wyłącznie z ich browaru, teraz chcemy pokazać przekrojowo czego można się napić na codzień w Browariacie. Na naszych sześciu kranach zaprezentujemy najświeższe piwa z Londyńskiej Piwnej Mili, będzie oczywiście Uiltje z ich zakręconymi piwami, ale gwiazda jest tylko jedna - to w Katowicach po raz pierwszy w Polsce zaserwujemy kultowe piwo z amerykańskiego Foundersa - CBS, czyli leżakowanego w beczkach po bourbonie imperialnego stouta z kawą i czekoladą. Wyjątkowość piwa podkreśla, że przed piwem w beczkach leżakowany był jeszcze syrop klonowy, co nadaj piwu niesamowity, kompleksowy smak. Poza tym zaprezentujemy sporo butelek, gdzie na szczególną uwagę zasługuje ekskluzywna oferta z holenderskiego Jopena piw strarzonych po przeróżnych mocnych alkoholach. Do tego klasyka z bawarskiego Flötzingera i wiele innych oryginalnych piw.


Pora na odpowiedzi browarów rzemieślniczych - postawiłem na te działające w obrębie województwa śląskiego, ponieważ to właśnie one wiedzą najwięcej o charakterze tamtejszego rynku. Niestety od kilku browarów nie dostałem żadnej informacji, stąd obecność tylko czterech wymienionych poniżej. 

Jako browar działający w obrębie Górnego Śląska - jak oceniacie popularność piwa rzemieślniczego w tym regionie?

Nie jest źle, a będzie jeszcze lepiej :) W regionie prężnie działa kilkanaście multitapów z bardzo ciekawa ofertą piwną. Dodatkowo wiele sklepów specjalistycznych. Zauważyliśmy również wzmożone zainteresowanie piwem rzemieślniczym lokali z dobrym jedzeniem (burgerownie, pizzerie) oraz segmentu HoReCa (głównie hotele, które chcą oferować inne piwo niż koncerny). Wiele jednak jeszcze pracy przed całą branżą i przede wszystkim przekonanie konsumenta końcowego do piw kraftowych.

Browar Recraft 


Stopniowo kraft zaczyna przenikać do świadomości coraz większej grupy mieszkańców Górnego Śląska. Świadczy o tym nie tylko obecność tapów w większych miastach aglomeracji, ale także to, że w tych mniejszych można znaleźć sklepy nie specjalizujące się w piwie rzemieślniczym, a mające je w swojej ofercie. Jako produkt, piwo rzemieślnicze powoli przestaje być na Śląsku niszowe, zyskuje na znaczeniu i zainteresowaniu. 

Browar Hajer


Piwa rzemieślnicze na Śląsku mają się bardzo dobrze. Świadczy o ty m.in. ilość browarów powstających w tym regionie.

Browar Brewera


Liczby mówią same za siebie, podobno jesteśmy na drugim miejscu w Polsce, zaraz za Warszawą, jeżeli chodzi o rynek zbytu piwa kraftowego.

Minibrowar Reden



Jak oceniacie poprzednie edycje Silesia Beer Fest? Czy macie specjalne oczekiwania względem festiwalu w Katowicach, którymi powinien się wyróżnić spośród innych festiwali?

Fajnie, że można już w marcu rozpocząć sezon festiwalowy. Poza innym mniejszym festiwalem w Katowicach Silesia Beer Fest jest jedyną imprezą w regionie gdzie może się zaprezentować czołówka browarów kraftowych z Polski. Warto chyba pokusić się o zaproszenie na kolejną edycję jakiegoś zagranicznego browaru. Może na początek kogoś zza południowej granicy. Dużym plusem jest bardzo ciekawa lokalizacja festiwalu czyli galeria Szyb Wilson (nieco odległe od centrum, ale miejscówka super).

Browar Recraft


Poprzednie edycje SBF miały dobrą frekwencję odwiedzających, a to jest podstawa. Pojawiamy się na festiwalach żeby podzielić się swoją pasją, opowiedzieć o piwie i zaserwować je. Bez fanów dobrego piwa to nie miało by sensu. W Katowicach zawsze 'pozytywnym kopem' jest dla nas to, że ludzie wracają do nas po sprawdzone piwa i dopytują kiedy ponownie pojawią się w naszej ofercie. To dla nas dobra informacja zwrotna dotycząca jakości naszych piw. 

Browar Hajer 


Fajna impreza, tylko mały minus - zanoszenie gratów na I piętro. Niedziela była "smutnym" dniem i dobrze, że z niej zrezygnowano.

Browar Brewera 


Myślę że na pewno do dopracowania jest jeszcze formuła festiwalu, która w pierwszej kolejności, powinna umożliwić (zaprosić) wystawienie się na SBF browarom z najbliższego sąsiedztwa Katowic. W dalszej kolejności browary z dalszych zakątków Polski. Niestety na liście trochę ich brakuje.

Minibrowar Reden 



Co ciekawego zaprezentujecie na zbliżającej się edycji? Czym zaskoczycie uczestników festiwalu?

My tradycyjnie przywieziemy 8 kranów, na których min. powrót długo oczekiwanych Bananów Na Rauszu, ciepło przyjęte piwa ze SztosBoxów, czyli Brett Porter i Bourbon Bock oraz nagrodzony na European Beer Star Milkołak. 


Browar Recraft 


W okolicach imprezy premierę będzie miało nasze nowe piwo (Hercklekot - Double IPA - przyp. aut.). Po za tym dostępnych będzie parę sprawdzonych pozycji Browaru Hajer, jak Rajza do Kalifornii, Bajzel czy Zista. Stawiamy na powtarzalność, chcemy pokazać że nasze piwo rzemieślnicze to nie tylko nowe jednorazowe warki, ale stałość i praca nad tym co dobre, i sprawdzone.  

Browar Hajer 


Przyjedziemy m.in. z naszymi dwoma pierwszymi piwami z etykietami w nowej odsłonie (Al Egancky i Bomito Urąga). Ponadto będziemy lali piwa Favorit89 oraz Dark.

Browar Brewera


Będzie Lime-mint Witbier uwarzony w kooperacji z browarem domowym Hołda Chmielu, będzie Kosmodrom (RIS), Piana Szamana (American Lager), zobaczymy jeszcze czy uda się zaprezentować Funky Malinę na brettach. 

Minibrowar Reden 


To jak? Widzimy się w Galerii Szyb Wilson 23 i 24 marca? 



0 komentarze:

Prześlij komentarz