Foodpairing na dziś - Chocolate Factory & czekoladowe brownie


Jeśli jesteście wielkimi fanami czekolady, a w dodatku lubicie łączyć ją z ciemnym piwem, to ta propozycja jest właśnie dla Was! Postanowiliśmy urozmaicić nieco zwykłe Brownie i dodać do niego mocno czekoladowego Chocolate Factory z Browaru Deer Bear. Oczywiście na tym się nie skoczyło, bo na wierzchu naszego Brownie pojawił się jeszcze krem truskawka z białą czekoladą od Made by My Mum, a całość zwieńczyły soczyste nasiona granatu.

Śmiało można przygotować taki smakołyk w domu, nie będąc specjalistą w kwestii pieczenia. Wystarczy mieć pod ręką:

- 100g gorzkiej czekolady,
- 4 jajka,
- 50g cukru trzcinowego,
- 100g masła,
- 220g mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 250 ml piwa - najlepiej Stout.
(składniki na formę o średnicy 20cm)

Na małym ogniu rozpuszczamy masło i drobno połamaną czekoladę, później dodajemy piwo i pozostawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce mieszamy suche składniki. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej ostudzoną czekoladę z piwem, a także delikatnie mieszamy z  przygotowanymi wcześniej suchymi składnikami. 




Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni i gotowe. Później wystarczy tylko wierzch posmarować truskawkowo-czekoladowym kremem i dodać nasiona granatu. I pamiętajcie - koniecznie łączyć z piwem!



0 komentarze:

Prześlij komentarz