Home Reden Minibrowar Reden - siła tkwi w mniejszym?
Minibrowar Reden - siła tkwi w mniejszym?
Kacper Groń października 27, 2015 1
![]() |
Minibrowar Reden z Chorzowa to jeden z przykładów wyższości browarów restauracyjnych nad dużo większymi browarami rzemieślniczymi. Produkcja ograniczona do 600 l w jednej warce, duża możliwość zmian w recepturach, a także dużo większa pewność sprzedaży uwarzonego piwa przemawiają bardziej za minibrowarami. Co więcej - takie miejsca stanowią motor napędowy rozwoju rewolucji piwnej w mniejszych miastach - zaczynając od klasyki, czyli Pilsa i Pszenicy, można spokojnie przejść do spróbowania takich stylów jak Black IPA, American Wheat czy najbardziej popularnego American IPA. To właśnie w takich małych zarodkach do głów szarych ludzi trafiają impulsy, dzięki którym później pojawiają się oni na festiwalach piwnych, czy szukają w sklepach nowych dla siebie stylów - nieważne że zaczynają od Żywca APA, ważne że poszukują. Warto docenić browary restauracyjne, bo w większości tylko tu można napić się naprawdę dobrego pilsa...
Takim uraczył mnie Paweł, piwowar chorzowskiego Redenu, podczas wizyty w browarze. Piwo jak zwykle na najwyższym poziomie - wyraźnie chmielowe, z idealnym słodowym balansem i wyraźną goryczką. Wśród innych ciekawostek jakie obecne były na kranach można zaznaczyć m.in. Cherry Wheat - lekkie, kwaskowe i bardzo orzeźwiające, chwilami przypominające wiśniowy jogurt, American Stout - połączenie czekolady i żywicznego aromatu lasu iglastego, coś w stylu gryzienia sosnowych gałązek zamoczonych w czekoladzie, czy Smoked Brown Porter - lekko wędzony, karmelowy, z wyraźnymi akcentami skórki ciemnego chleba.
Największym hitem, którego obecnie możecie spróbować w Chorzowie jest Whisky Barrel Aged Stout, leżakowany 3 miesiące w beczkach po Jack'u Danielsie. W aromacie piwo oferuje śliwkę, suszone owoce, akcenty dębowej beczki, czekolady oraz likieru czekoladowego, wszystko świetnie ze sobą współgra i czaruje nos z każdym kolejnych niuchem. W smaku bardzo gładkie, aksamitne piwo - brak jakiegokolwiek alkoholu - dopiero po pewnym czasie głowa daje znać, że Whisky Stout dobrze się ułożył. Wyraźne akcenty likieru czekoladowego, whisky, lekka kremowość i wytrawność na finiszu. Jedyne co można zarzucić temu piwa to zbyt mała wytrawność, ale dzięki temu staje się ono bardziej pijalne i sesyjne - mimo swoich 9% alkoholu.
Czekam na kolejne ciekawe warki z chorzowskiego Redenu - Paweł ma głowę pełną pomysłów i na pewno zaskoczy nie jeden raz. Już teraz mogę zdradzić, że warto czekać na drugą, bardziej dopieszczoną warkę Cherry Wheat.
![]() |
Paweł przy pracy - na warzelni druga warka Cherry Wheat. |
![]() |
Chmiel czeka na swoją chwilę. |
![]() |
Minibrowar Reden został w kwietniu nagrodzony jako Mikrobrowar Roku 2014. |
![]() |
Pils, American Stout i lejące się z kranu Dymy Cwajki - Smoked Brown Porter. |
![]() |
Cherry Wheat prosto z tanka leżakowego. |
Hey there, We are Blossom Themes! We are trying to provide you the new way to look and use the blogger templates. Our designers are working hard and pushing the boundaries of possibilities to widen the horizon of the regular templates and provide high quality blogger templates to all hardworking bloggers!