Piwne przetwory - APA i American Wheat




Przy obecnie panujących upałach słońce trochę przygrzało nam na mózg i postanowiliśmy zrobić trochę przetworów na zimę. Pora ku temu odpowiednia, bo na targowiskach pojawiają się świetne owoce, a dzięki temu w zimie będzie co podjadać ze spiżarni. Nie bylibyśmy jednak sobą nie wpadając na pomysł dodania do przetworów nieco piwa i podrasowania ich smakowo. Pierwszymi pomysłami były - krem owocowy o smaku i aromacie amerykańskich chmieli, a drugim mus owocowy o równie chmielowo-owocowych smakach. Koniec końców z obu idei powstały nam dwa świetnie smakujące musy. Jak je zrobić? Bardzo prosto...

Mus o smaku American Pale Ale

Potrzebujemy: 
  • 2 sztuki mango
  • cytrynę
  • limonkę
  • 1 kg brzoskwiń
  • marakuję (jeśli uda Ci się kupić, nam się nie udało)
  • Pacific Pale Ale lub inne dowolne Pale Ale
  • żelfix 2:1
  • cukier (min. 100 g)
  • słoiki
Najpierw myjemy wszystkie owoce, a cytrynę i limonkę dokładnie parzymy - z nich przyda nam się skórka oraz odrobina soku. Następnie kroimy i miksujemy ze sobą mango oraz brzoskwinie, dodajemy startą skórkę z cytryny i limonki oraz odrobinę soku z obu owoców i dalej miksujemy aż wyjdzie nam gładka papka. Teraz podgrzewamy wszystko w garnku i staramy się odparować wodę - im więcej tym lepiej, ale zależy to od własnych preferencji - w międzyczasie dolewamy ok 100 ml piwa i dalej odparowujemy (z piwa chcemy aby pozostał smak, goryczka i aromat). Po odparowaniu (na oko) dodajemy Żelfix 2:1 i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy cukier - w zależności od upodobania, ale nie mniej niż 100 g, po czym po dokładnym rozpuszczeniu przelewamy wszystko do słoików i ustawiamy je do góry dnem. Po wystudzeniu są szczelnie zamknięte i gotowe do spożycia. 

Żeby zrobić Mus owocowy z American Wheat postępujemy tak samo, tyle że zmieniamy nieco skład:
  • ananas
  • pół melona
  • 3 pomarańcze
  • ok. 5 cytryn
  • American Wheat
  • żelfix 2:1
  • cukier (min. 100 g)
  • soiki
Ananasa dokładnie obieramy i miksujemy z obranym melonem, do tego dodajemy obrane z białych błonek pomarańcze i cytryny i dalej miksujemy. Całość następnie odparowujemy, dodajemy piwo, żelfix, cukier i wlewamy do słoików.

Tym sposobem możemy spokojnie tworzyć przetwory, które jeśli tylko będziemy chcieli przejść na jakąś dietę, zastąpią nam smak ulubionych piw - co warto zaznaczyć, takie musy dobre są też dla kierowców, pachną i smakują jak piwo, a nie mają żadnych procent! Szach mat alkomaty ;)

Podobnym sposobem można tworzyć inne owocowo-piwne wariacje smakowe - dodając Stoutu, czekolady czy innych dodatków - eksperymentujcie i spróbujcie w swoim domowym zaciszu wypróbować nasze musy. 

Owoce przygotowane do ostrej jazdy.
Mmm jak to pachnie... :)

Przed miksowaniem.
Odparowujemy niepotrzebną wodę.
Gotowe musy owocowe.


1 komentarze:

  1. Sorry za hejt, ale który z tych składników jest tak typowo sezonowy u nas? ;> No, może jedynie brzoskwinie. W innym przypadku owe musy można praktycznie wykonać na bieżąco. A przepisy ciekawe, muszę żonie podrzucić.

    OdpowiedzUsuń