Piwo pod Skarbkiem, czyli Browariat na Rynku Smaków


Rynek Smaków to cykliczna impreza organizowana na katowickim rynku, na której pojawiają się wszelakiej maści foodtrucki - zaczynając od tych najbardziej typowych z burgerami, poprzez te serwujące sushi, naleśniki, owoce w czekoladzie czy mega długie kiełbachy w bułce. W miniony weekend miała miejsce dopiero druga edycja, ale organizatorzy już zapowiedzieli, że co miesiąc będzie można zdrowo pojeść w centrum Katowic. Warto o tym wspomnieć z powodu pojawienia się na Rynku stoiska Browariatu, gdzie na 4 kranach można było znaleźć rzemieślnicze piwa z Camby i Schonramera, a także Fruitopię, Aurorixa czy nowości takie jak Melon Weizen oraz West Coast Saison z Fourpure. 


Oczywiście nie mogliśmy sobie odmówić spróbowania kilku piw oraz zjedzenia paru dobroci - burgery z warszawskiego Beef N Roll były całkiem smaczne, choć serwowane w specyficznej, trochę 'glamatej' bułce, z kolei frytki belgijskie z Fabryki Frytek w połączeniu ze świetnym sosem czosnkowym były istnym niebem w gębie. Całość dopełnił nam bananowo-czekoladowy naleśnik z Naleśników z Bryki, a także świetny koktajl Mango-Ananas-Rukola i Milk Shake z bananami oraz Cini Minis od Własnej Roboty.

Jeśli chodzi o piwa to Browariat zaskoczył dwoma nowymi piwami: Melon Weizen od Camby był bardzo przyjemną, klasyczną wersją pszenicy z bardzo świeżymi akcentami melona, które kojarzyły się także z dynią i arbuzem. Bardzo pijalne, przyjemne i świeże piwo znikało w bardzo szybkim tempie. Z kolei West Coast Saison z Fourpure był bardziej bogatą smakowo propozycją - w aromacie bardzo przyprawowy, z lekkim akcentem cytrusa, to samo oferował w smaku - lekkość, przyjemne akcenty przypraw oraz lekkiej pikantności, a także cytrusowe orzeźwienie. 0,3 l pite w plastikowym kubku, który sensorycznie nie wspomagał ani trochę, zniknęło w kilka chwil. Dużym sukcesem cieszyły się piwa Browariatu warzone przez Cambę - w szybkim tempie znikała m.in. Fruitopia i Aurorix, a na klasyki takie jak Helles czy Pils też nie brakowało chętnych. Teraz zostaje tylko czekać na kolejny Rynek Smaków, bo nie ma nic przyjemniejszego gdy razem z dobrym jedzeniem serwowane jest też dobre, rzemieślnicze piwo. A zwłaszcza, że dzieje się to na katowickim Rynku.


Melon Weizen oraz West Coast Saison.



0 komentarze:

Prześlij komentarz