Warszawski Festiwal Piwa - zapowiedź


Już za niecałe dwa tygodnie, w weekend 24-26 kwietnia, w Warszawie będzie miała miejsce druga edycja Warszawskiego Festiwalu Piwa. Tym razem zmieniła się lokalizacja i w zamian za duszną halę na ul. Domaniewskiej, uczestnicy dostaną do korzystania przestrzeń Stadionu Legii Warszawa przy ul. Łazienkowskiej. Zakupy pakietów festiwalowych przez internet już się zakończyły, pozostaje mieć nadzieję że szkło tej edycji - którym jest Craft Master One - nie skończy się tak szybko, jak podczas pierwszego WFP. Dużym plusem jest nosidełko, które będzie dodawane do szkła i pomoże w wygodnym spędzaniu czasu na festiwalu. Wstęp na festiwal będzie kosztował 10zł za jeden dzień lub 20zł za karnet trzydniowy, który można jednak kupić tylko w przedsprzedaży. Wciąż można także kupić bilety na niektóre wykłady - więcej informacji znajdziecie na stronie Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Najważniejszą rzeczą każdego festiwalu są premiery - w Warszawie pojawi się 16 nowych piw z różnych rzemieślniczych browarów. Na niektóre piwa duże grono osób na pewno będzie zacierać ręce - wśród premier znajdą się:

Raduga & Waszczukowe - Wit-amina-CH, czyli piwo w stylu Witbier IPA. Lubicie dużą dawkę chmielu i delikatność pszenicy? Powinno wam się spodobać, zwłaszcza że oba browary warzą konkretne piwa.

Stary Browar Rzeszowski zaprezentuje Belgian Rye IPA.


Piotr Sosin, piwowar Browaru Trzech Kumpli przywiezie ze sobą do Warszawy Califię, piwo w stylu West Coast IPA. O samej Califii pisze on tak:

Całkowicie zrezygnowałem ze słodów karmelowych i specjalnych, która lubią przykryć cudowny aromat amerykańskich chmieli. Zacierałem bardzo wytrawnie, po amerykańsku, co zapewniło głębokie odfermentowanie, a więc alkoholową moc. Recz jasna amerykańskie jest również chmielenie - mamy tutaj dość wysoką gorycz - 70 IBU, ale chmieliłem w technice First Wort Hopping, dzięki której goryczka jest gładka, "okrągła" i przyjemnie krótka. [...] Oczywiście klasyczna amerykańska IPA czy to East czy West Coast nie istnieje bez chmielenia na zimno... Użyłem trzech klasycznych Amerykańców - Columbus, Centennial oraz Cascade, wzmocnionych nowofalową i kultową już Citrą. To niezawodny wręcz zestaw.

Browar Pinta przygotowuje dwie premiery: pierwszą z nich będzie Księżniczka wiosny - piwo kooperacyjne w stylu Spring Saison uwarzone we Francji razem z Brasserie du Pays Flamand. Piwo dostępne będzie w beczkach i butelkach o pojemności 0,75 l - na premierze obok ekipy Pinty pojawią się także francuscy piwowarzy - Oliver i Mata. Warto podkreślić, że w trakcie warzenia piwa do kadzi wpadły polskie chmiele Marynka i Lubelski - będzie francusko z polskim charakterem. 
Drugą premierą będzie Kwas alfa - kooperacja z To Ol w stylu Sour Rye Ale uwarzona w Zawierciu - pierwsze piwo w takim stylu jakie pojawiło się w kadzi Karczmy u Stacha. Do fermentacji piwa użyte zostały drożdże Lactobacillus, a efekt finalny na pewno będzie urywał niektóre części ciała.

Browar Perun zaprezentuje swoje kolejne piwo, tym razem w stylu Polish Amber IPA.

Bednary przygotowują dwa kocie piwa: Bonifacego, w stylu Belgian Stout oraz Filemona, który będzie Witbierem. Chmielarnia razem z piwowarem Rafałem proponują zabawę w mieszanie obu piw w zależności od pogody - w
 chłodny dzień: 1/3 Bonifacego – 2/3 Filemona lub w ciepły dzień: 2/3 Bonifacego i 1/3 Filemona. 

Jarek i Krzysiek z Browaru Birbant przywiozą do Warszawy dwa nowe piwa: Belgian Blond oraz Old Ale - jestem bardzo ciekaw obu piwa, zwłaszcza że zdążyłem się przyzwyczaić do bogatych amerykańskich akcentów Birbanta. A jak będzie z innym chmieleniem?  


Kingpin zaprezentuje Mandarin - American IPA z dodatkiem zielonej herbaty Sencha.
Świeże i aromatyczne West Coast IPA o wyraźnym profilu amerykańskich                       i nowozelandzkich odmian chmielu. Aromaty cytrusów i owoców tropikalnych współgrają z liściastym aromatem i goryczką wysokiej jakości zielonej herbaty sencha.
Pracownia Piwa przygotowuje z kolei dwa piwa: 5 - Pepper Stout uwarzony w kooperacji z SzałPiwem oraz Nelson Hefeweizen ;) Więcej okaże się wkrótce.

Spośród pozostałych premier - Doctor Brew szykuje nowe American IPA Single Hop
Faktoria zaprezentuje Geronimo w styl Red Rye IPA, a Haust przywiezie ze sobą ARA, czyli Amber Rye Ale.


Liczba premier nie jest może rekordowa, ale myślę że Festiwal będzie naprawdę dobrą zabawą - w zeszłym roku było dość ostro ;) To jak? Widzimy się w Warszawie?

EDIT (20.04.): W Warszawie pojawią się także piwa takiej jak: Sheldonada - Summer Ale z Podgórza, Czarny Kamaz - Double Oatmeal Stout z Browaru Artezan oraz absolutny hit - Barrel Aged Smoked Baltic Porter z Browaru Widawa - jest na co czekać!


0 komentarze:

Prześlij komentarz