International Stout Day - Browariat


Równo rok temu, 8 listopada 2013 roku, swoje podwoje otworzył nowy pub w Katowicach - Browariat. Jedyny przedstawiciel w Polsce dwóch niemieckich browarów - Camba oraz Schonram, a także importer wielu ciekawych piw, głównie z Europy. Przez miniony rok ekipa pubu zaprezentowała piwa z browarów takich jak: Jopen, Meantime, Engeszell czy The Kernel i Partizan. Browariat to także klimat muzyki puszczanej ze staroświeckiego winyla oraz drewniano-ceglane wnętrza umieszczone w piwnicach budynku przy ulicy Francuskiej 11. Gdy wchodząc do tego pubu, człowiek widzi wpierw ścianę pełną wyśmienitych piw, a później słyszy muzykę z charakterystycznym szmerem pochodzącym z gramofonu, dostaje szaleństwa. Wypłatę można spokojnie tutaj zostawić w całości, a później przez resztę miesiąca żyć o chlebie i wodzie, Ewentualnie chlebie i piwie - większe urozmaicenie.

W tym roku Browariat obchodzi swoje pierwsze urodziny przez cały długi weekend. Od 6 do 11 listopada możecie śmiało odwiedzać przybytek przy Francuskiej 11, napić się dobrego piwa i uczcić rok istnienia tak genialnego miejsca. Ja wybrałem się do Browariatu w International Stout Day - 6 listopada, kiedy to z kranu lał się The Kernel Export Stout, a poza nim na półkach pojawiły się także inne piwa z The Kernel - małego, rzemieślniczego browaru z Londynu. Według słów Roberta, jest to ostatnia okazja do spróbowania piw z The Kernel w Polsce. Ani butelki, ani kegi nie pojawią się już więcej na Śląsku, a co za tym idzie - reszta Polski też nie ma na co liczyć. Cudem było zdobycie na urodziny kega z Export Stoutem - Kernel jest na tyle małym browarem, że cała produkcja jest sprzedawana na rynku lokalnym. 


 Tego dnia wszyscy wybierali Export Stouta z kranu.

Korzystając więc z tej jedynej okazji wziąłem na start Export Stouta - 14zł/0,3 l. A to dopiero był początek moich wydatków.

The Kernel - Export Stout
6,7% alk.
W aromacie głównie czekolada, popiołowość oraz lekki akcent pralinkowy. Jeśli lubicie aromat i smak popiołu, to w tym piwie znajdziecie go najwięcej. To jest coś w stylu wymieszania stoutu z resztkami z kominka - dla mnie bomba! W smaku wyraźne akcenty czekoladowe, lekka paloność i znów wyraźny popiół. Piwo naprawdę dobrze pijalne i zbalansowane. A akcenty popielniczki/resztek z kominka zrobiły na mnie naprawdę duże wrażenie.


Drugim piwem, jakim świętowałem International Stout Day oraz urodziny Browariatu został Imperial Brown Stout - również z Kernela.

The Kernel - Imperial Brown Stout
10,2% alk. (25zł/butelkę)

W aromacie wszystko to co powinno znaleźć się w Imperial Stoucie - czekolada, wiśnie, śliwki oraz lekka paloność. W smaku wyraźna paloność, do tego akcenty wiśni oraz rumu. Piwo bardzo gęste i jednocześnie bardzo pijalne - wartość 10,2% alkoholu jaka widnieje na etykiecie jest w ogóle nie wyczuwalna. Piwo pije się lekko, aż po pewnym czasie mamy odczucie: "Oops, chyba jednak to piwo ma 10%". Alkohol jest naprawdę doskonale ukryty, a akcenty czekolady i rumu świetnie ze sobą współgrają. Naprawdę świetny Imperial Stout - póki co jeden z najlepszych jakie piłem. 

Po informacji Roberta, że to ostatni raz Kernela w Polsce, postanowiłem wziąć na wynos po butelce Export India Portera oraz Pale Ale. Z oferty tego browaru dostępne jest jeszcze India Pale Ale. Na koniec do całej ekipy pubu trafił mały podarunek ode mnie i Karoliny. Są urodziny, muszą być prezenty! Jeśli będziecie kiedyś w Browariacie - wypatrujcie naszego prezentu gdzieś na ścianach.  



Dla całej ekipy Browariatu - wszystkiego chmielowego i dalszego rozwoju. Mam nadzieję, że jeszcze wiele ciekawych piw pojawi się przy Francuskiej 11. Zdrowie!

0 komentarze:

Prześlij komentarz