Polskie Browary - Browar Twigg


Browar Twigg
ul. Makuszyńskiego 4a
Kraków

W zeszłym tygodniu miałem przyjemność odwiedzić kolejny, nowy browar debiutujący na polskiej scenie piwowarskiej. Browar Twigg za swoją siedzibę obrał Kraków, w którym jak dotąd funkcjonowały dwa browary restauracyjne - CK Browar i Stara Zajezdnia, niedawno otworzył swoje podwoje angielski Brewpub T.E.A. Time, a od ponad roku pod Krakowem działa Pracownia Piwa. Jak widać - stolica Małopolski powoli staje się centrum krajowego piwowarstwa.

Całe centrum dowodzenia Browaru Twigg położone jest w przemysłowych rejonach Nowej Huty przy ulicy Makuszyńskiego 4a. Z zewnątrz ciężko nawet poznać, że to browar - szara, piętrowa hala położona gdzieś pomiędzy innymi magazynami. Ale po wejściu do środka zaczyna wyglądać to już wyraźniej. W pierwszym momencie zaskakuje duża ilość miejsca zarówno tam gdzie ulokowano warzelnię, tam gdzie znajduje się dział butelkowania czy nawet w samych magazynach. Jak mówią twórcy browaru, czyli David Twigg oraz Paulina Golec - plany na przyszłość są bogate i kto wie, może kiedyś browar zajmie nawet dodatkowe piętro. 



Piwowar David Twigg.

Sam pomysł na browar zrodził się w głowie Davida, z wykształcenia fizyka, z zamiłowania piwowara domowego, a także członka brytyjskiego CAMRA, w okolicach końca 2012 roku. Później w kwietniu 2013 roku został zaakceptowany na wspólnym spotkaniu Davida i Pauliny i już w czerwcu 2013 roku rozpoczęły się zakupy sprzętu. Browar wyposażony jest w angielską warzelnię o pojemności 25 hl oraz dwa tanki fermentacyjne i jeden leżakowy, także o pojemności 25 hl. Pierwsza warka powstała w lipcu 2014 roku, wcześniej David miał okazję warzyć gościnnie w T.E.A. Time.


 Linia rozlewnicza.

Black Rob czeka na wysyłkę do sklepów.

Pierwszym debiutanckim piwem jest Coffee Stout o nazwie Black Rob chmielony Daną oraz Sladkiem. Kolejnymi piwami z Twigga mają być Dark Mild o nazwie May Day - 8% ekstraktu i 3,5% alkoholu, a także Pale Ale - Anzus - 11% ekstraktu i 5% alkoholu. W przyszłości planowane są takie piwa jak Belgian IPA na chmielach amerykańskich oraz m.in. mocarne Barleywine. Słody używane do piw pochodzą z angielskiej słodowni Thomas Fawcett & Sons Ltd. Szyszki chmielu z kolei kupowane są już w kraju i pochodzą z całego świata - jedynymi chmielami, które mają nie pojawiać się w piwach z Twigga są chmiele brytyjskie.

Piwa rozlewane będą do butelek i kegów-petainer, a także do casków - z których piwa, póki co, możemy się napić jedynie w krakowskim T.E.A. Time Brewpub.




Będąc na miejscu miałem okazję spróbować leżakującego Dark Milda, który już niedługo trafi na rynek - bardzo przyjemny, czekoladowy aromat oraz lekka chmielowość i gładki, lekki smak wiele obiecują. Miejmy nadzieję, że na naszym rynku zagości wkrótce znakomity angielski Mild.  

 Dark Mild w szkle.

Z tego miejsca pozostaje jedynie życzyć powodzenia nowej inicjatywie piwowarskiej i jak najlepszych piw. Oby w Krakowie zaczęły królować prawdziwe angielskie piwa! :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz