Konktraktowe nowości początku roku



Wraz z początkiem nowego roku polską sceną piwowarską zatrząsł wysyp nowych browarów rzemieślniczych, które warzą kontraktowo w większych browarach. Dzisiaj chciałbym przedstawić część z tych nowości w krótkim zestawieniu, w który z różnych powodów niestety zabrakło - Browaru Bednary z piwami - Foreign Extra Stout, Amber Ale i Pale Ale, Browaru Bazyliszek z Psycho IPA (to piwo było póki co dostępne tylko w Warszawie) oraz Browaru Spirifer (którego premiera w moich okolicach przeciąga się w czasie). Poza tymi trzema browarami w zestawieniu znajdują się wszystkie najnowsze polskie inicjatywy piwowarskie. Zapraszam.

Birbant - American Brown Ale
5,5% alk., 13° ekstrakt.
(kontraktowo w Browarze Witnica)


Aromat - chmielowy, cytrusowy. Pojawia się lekka nuta orzechów, a całość zapachu jest dość lekka. Barwa bardzo klarowna, ciemnobursztynowa, popadająca odcieniami w lekki brąz. W smaku wyraźna goryczka, lekko zwiększająca się z każdą chwilą. Później wyczuwalna jest nuta orzechowa oraz lekka nuta ziemisto-czekoladowa. Piwo dośc lekkie, chwilami wodniste, na końcu wyczuwalna nutka metaliczna, a sama goryczka przez cały czas wyraźna. Momentami czuję lekki maślany posmak, ale jest on naprawdę epizodyczny. Piana - średnio gęsta, średniopęcherzykowa, wysycenie - niskie. Dobrze pijalny start browaru kontraktowego. 


Ninkasi - N°13.C Oatmeal Stout 
5,6% alk., 12,5° ekstrakt.
(kontraktowo w Minibrowarze Kowal)



Aromat czekoladowy, alkoholowy, chwilami przypominający likier. Barwa - czarna, nieprzejrzysta.
W smaku wyraźna gładkość i paloność. Lekko czekoladowy akcent miesza się z elementami kawy, likieru i wyraźnej alkoholowości. Finisz gładki, niezaakcentowany, a samo piwo lekkie i chwilami wodniste. Całkiem dobrze pijalne. Wysycenie i piana - niskie, piana zerowa.


Doctor Brew - Sunny Ale
5,2% alk., 13° ekstrakt.
(kontraktowo w Browarze Bartek)

 
Aromat - chmielowy, bardzo owocowy, m.in. nuty grejpfruta i ananasa, pod koniec pojawia się żywiczny akcent. Barwa - ciemno-bursztynowa. Smak chmielowy, owocowy, a także ziołowy. Lekkie i orzeźwiające piwo, z wyraźną goryczka na średnim poziomie. Wyczuwalne elementy żywiczne, a finisz bardzo chmielowy i lekko cierpki. Pełnia chmielowości w piwie - dużo owoców.


Faktoria - Rio Bravo Pale Ale
4,8% alk., 12,1° ekstrakt.
(kontraktowo w Browarze Zodiak)


W aromacie nuty słodowe, chmielowe. Pojawia się też lekka nuta karmelu, a chwilami mam wrażenie obecności diacetylu w tym piwie. Barwa - bursztynowa, przejrzysta. Smak stanowi lekka, wyraźnie ziołowa goryczka z lekko słodowo-karmelowy posmak. Piwo dość lekkie, wodniste, pozostawiające karmelowy akcent na finiszu. Wyraźna nauta karmelowa ciągnie się przez całośc smaku - połaczona z ziołowością goryczki. Całkiem dobrze pijalne piwo, chwilami zbyt mało treściwe. Piana - bogata, drobnopęcherzykowa. Wysycenie - średnie.


Mason - Von Hopfen
4,8% alk., 11,8° ekstrakt.
(kontraktowo w Browarze Tarczyn)


Aromat chmielowy, landrynkowy, chwilami słodkawy - bardzo owocowy. Barwa - złota, przejrzysta. W smaku wyraźna goryczka na średnim poziomie, akcent ziołowy oraz cierpkość towarzysząca przez cały czas picia piwa. Goryczka chwilami zalegająca i ściągająca. Finisz z wyraźnym ziołowym posmakiem. Piana - średnia, wysycenie - niskie.


Za udane debiuty można z pewnością uznać Sunny Ale z Doctor Brew oraz American Brown Ale z Browaru Birbant. Pozostałe piwa niestety nie zachwycają. Von Hopfen jest piwem zbyt cierpkim, Oatmeal Stout zbyt alkoholowym, a Rio Bravo zbyt karmelowym. Póki co największym hitem jest Sunny Ale - piwo pełne chmielu i smaku.

0 komentarze:

Prześlij komentarz