Styczniowe nowości Pracowni Piwa



Pracownia Piwa z rozmachem rozpoczyna nowy rok. 18 stycznia premierę miały dwa nowe piwa - Smoked Cracow w stylu Grodziskie oraz Hoppy New Year, którego styl był przez większość czasu skrzętnie ukrywany. Dodatkowo to piwo warzone będzie tylko raz w roku, a sam styl miał się nigdy nie pojawić wśród piw podkrakowskiego browaru. Ostatecznie Chmielowego Nowego Roku to India Pale Ale w wersji z amerykańskimi chmielami. Jako, że nie dane mi było dotrzeć na premierę beczkową - postanowiłem zdegustować piwa z butelek, które póki co są towarem deficytowym browaru.


Smoked Cracow
Grodziskie
Zawartość alkoholu: 2,4% obj.
Ekstrakt: 7,7%

W aromacie pojawia się charakterystyczna nuta wędzona oraz lekka nuta słodowa, a sam zapach jest dość lekki i przyjemny. Barwa - przepiękny, słomkowy odcień. Smak to przede wszystkim lekka, niska goryczka połączona z wędzoną nutą w bardzo finezyjny i lekki sposób, piwo jest lekkie, wodniste (takie ma dokładnie być). Wędzonka połączona jest z nutą pszenicy, która dopiero po chwili wydobywa lekki akcent chmielowy. Sam finisz dość cierpki, z długo pozostającą nutą wędzoności i chmielu. Piwo bardzo dobrze pijalne. Wysycenie - wysokie, przez cały czas widoczne są bąbelki pracujące w piwie, piana - niska, ale tworzącą ładną otoczkę na szkle i przykrywająca delikatnie piwo.


Hoppy New Year

American IPA
Zawartość alkoholu: 7,3% obj.
Ekstrakt: 16,6%

Aromat przede wszystkim chmielowy, z nutą owoców tropikalnych. Bardzo cytrusowy. Barwa - ciemnobursztynowa. Smak to goryczka na średnim poziomie, lekko słodkawa nuta, aromaty chmielowe, cytrusowe, a sam finisz bardziej goryczkowy i trochę alkoholowy. Bardzo miła jest zaakcentowana słodkawa, owocowa nuta. Wysycenie - średnie, piana - średnia, bogato okalająca szkło. Piwo z charakterem, dobrze pijalne.


A tak prezentowało się Hoppy New Year prosto z fermentora. Miałem okazję spróbować tego piwa przebywając w Pracowni Piwa w jeden z grudniowych dni.

Oba piwa to bardzo ciekawe pozycje - orzeźwiające Grodziskie to idealna propozycja na lato, dobrze że zachomikowałem jedną butelkę na ten czas. Z kolei Hoppy New Year to rasowe American IPA, z porządną dawką chmielu oraz bardzo miłą lekką słodyczą i owocowością. Oba piwa podtrzymują bardzo dobrą opinię o Pracowni Piwa. Oby tak dalej :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz