Kormoran - PLON Brązowy

Pierwszym piwem, które trafiło na sklepowe półki w tym roku jest PLON z Browaru Kormoran. Jest to zapowiadana wcześniej wersja Brązowa - czyli oparta o suszone szyszki chmielu Sybilla. Trzecią - niebieską - wersją będzie lager warzony z użyciem chmielu Sybilla, który pojawi się na rynku w bliżej nieokreślonym terminie. Czy PLON brązowy różni się dużo od zielonego? Jak radzi sobie polski chmiel po suszeniu? Zapraszam.


Kormoran PLON
Polish IPA
Zawartość alkoholu: 6,2% obj.
Ekstrakt: 16,0%

Zapach to aromaty chmielu oraz żywicy, które są jednak dość nikłe i lekkie. Barwa jest bursztynowa i przejrzysta. W smaku to piwo oferuje lekką goryczką wzmocnioną przez słodkawy akcent chmielowy. W odróżnieniu od PLONa Zielonego, tutaj słodycz jest jeszcze bardziej wyrazista. Pojawiają się lekkie akcenty chmielowe oraz żywiczne, a sam finisz jest dość delikatny. Piwo w tym miejscu bardziej zmierza mi ku lagerowi niż ku stylowi IPA. Całość piwa lekka i dość dobrze pijalna, po pewnym czasie zaczyna być mdła i zamulająca - wyczuwalne jest że czegoś tu zabrakło... Wysycenie - średnie, piana - niska, tworzy pierścień oblepiający szkło.


PLON Brązowy to dobre piwo, któremu jednak do wersji Zielonej czegoś brakuje. Może pasować ono dla kogoś lubiącego słodkawe piwa, ale dla amatorów chmielowych wrażeń - to niestety nie to.

0 komentarze:

Prześlij komentarz