Blogerska szkoła piwa...

...czyli zimowe spotkanie w Rudym Goblinie.


W minioną sobotę mieliśmy przyjemność spotkać się z ekipą blogerów ze Śląska i uczestniczyć w prowadzonej przez nich prelekcji. Całość wydarzenia odbyła się w klimatycznej karczmie (restauracji?) o nazwie Rudy Goblin, gdzie wchodząc czuło się atmosferę panującą w magicznym świecie rodem z Tolkiena. Na wstępie zamówiliśmy sobie piwo i udaliśmy się za tajemniczą czerwoną kotarę, gdzie czekała już większość uczestników. Po zajęciu miejsca, Watman z Piwo i Planszówki rozpoczął swoją prezentację. Opowiadał o piwach jesienno-zimowych i o tym dlaczego portera nie pije się na plaży we Władysławowie w trakcie 30 stopniowego upału (blogerski plan na przyszłość?). Usłyszeliśmy między innymi o Pumpkin Ale, Koźlaku, Stoucie i Barleywine. Później za wykład zabrał się Tomek z Piwnych Podróży, który opowiadał o zachodnio-europejskich krajach piwem płynących, czyli o Belgii, Niemczech i Wielkiej Brytanii. Z każdą chwilą w sali przybywało coraz więcej osób chcących posłuchać o piwie i jego zaletach. Trzecim wykładowcą tego dnia był Kuba z bloga Eldesmadre's Beer Vault. Jego rolą było opowiedzieć o browarach we wschodniej Europie, gdzie poza Czechami, Polską i Estonią, jest naprawdę krucho - same eurolagery i pojedyncze brewpuby. Na południe, czyli do Bułgarii czy Rumunii nie ma się nawet po co ruszać - chyba, że jest się szaleńcem względem piwa...

Po krótkiej części dotyczącej teorii piwa nadeszła chwila na blind tasting, w którym ocenialiśmy 6 piw pod względem stylu oraz tego jakie to dokładnie piwo - ułatwieniem był fakt, że były to piwa oferowane przez lokal, ale mimo to i tak nie było łatwo. Ostatecznie, my jako ekipa Zwrotnicy, wygraliśmy całą degustację, zyskując jeden punkt nad piwowarem domowym - czyli blogery jednak sie znajo... Pozostała część uczestników spędziła czas na wspólnych dyskusjach przy piwie.

Wielkie podziękowania za ciekawy wieczór dla ekipy trzech blogerów oraz dla wszystkich uczestników, za klimat i  mile spędzony czas. Oby takie spotkania odbywały się częściej :)

 Wykłady...






...oraz blind tasting





0 komentarze:

Prześlij komentarz