Babia francuska jabłoń, czyli o nowościach Pinty i Artezana

Ostatnie tygodnie obfitowały w premiery nowych piw - na rynek wprowadzone zostało piwo w stylu Biere de Garde - uwarzone przez Browar Pinta pod nazwą Ce n'est pa IPA, czyli to nie jest IPA. Mieliśmy także do czynienia z dwoma nowymi piwami z Browaru Artezan - Babie Lato w stylu saison oraz Czerwony Kapelusz w stylu Smoked Red Ale, wędzone drewnem z jabłoni. Miałem przyjemność spróbować wszystkich trzech piw w Krakowie w pubach Strefa Piwa oraz Omerta - było to zaraz po moim powrocie ze Szkocji w piątek 23 sierpnia, ale dopiero teraz po kolejnej wycieczce, tym razem w góry, postanowiłem opublikować post o powyższych piwach. Niestety karta pamięci, na której fotografie owych piw były zapisane, uległa czemuś w rodzaju samo-destrukcji, stąd opisy piw będą pozbawione kolorowych obrazów. Zapraszam.

Babie Lato (Saison)
[ekstrakt: 14,5%, alk.: 6,2%]

Zapach - owocowy, ziołowy, lekki. Delikatny aromat podobny do bzu.

Kolor - jasno-pomarańczowy.

Smak - goryczka bardzo lekka, z posmakiem ziołowym. Piwo lekkie, kwiatowe, kojarzące się z piwami bezchmielowymi. Aromaty kwiatowe, podobne do bzu. Finisz ziołowy i cierpki.

Ogólna ocena:


Czerwony Kapelusz (Smoked Red Ale)
[ekstrakt: 13,5%, alk.: 5,7%]
 

Zapach - jabłkowy, kojarzący się z szarlotką. 

Kolor - ciemno-bordowy, bursztynowy. 

Smak - goryczka średnia, później zmniejszająca się. Wyczuwalne miłe wędzone aromaty, z posmakiem owocowym oraz nutą skórki z jabłek. Piwo lekkie z niskim wysyceniem. Bardzo dobrze pijalne - dla mnie wyśmienite.

 Ogólna ocena:


Ce n'est pa IPA (Biere de Garde)
[ekstrakt: 14,0%, alk.: 5,3%]
 

Zapach - słodowy, lekki, ziołowy. 

Kolor - pomarańczowy. 

Smak - goryczka lekka, dość płytka. Pojawiają się nuty ziołowe, a także słodowe i drożdżowe z cierpkim posmakiem. Alkoholowy i lekko wytrawny finisz. Piwo miłe dla podniebienia, dobrze pijalne, jednak nie stanowiące żadnego przełomu.

Ogólna ocena:


Z góry jeszcze raz serdecznie przepraszam za brak fotografii - złośliwość rzeczy martwych. Spośród zaprezentowanych powyżej piw najlepszym okazał się Czerwony Kapelusz - druga warka tego piwa dostępna będzie już na Brackiej Jesieni w Cieszynie - tym razem zamiast drewna jabłoni do wędzenia zastosowano buczynę. Niecierpliwie czekam na degustację tego piwa.


0 komentarze:

Prześlij komentarz