Kormoran - Porter Warmiński

Wczorajsza pogoda w Małopolsce nie była zbyt zachęcająca, dlatego postanowiłem sięgnąć po piwie bardziej już jesienne niż letnie. Moje kroki skierowały się ku piwnicy, gdzie od kilku dni trzymałem świeżo zakupionego Portera Warmińskiego z Browaru Kormoran. Być może postaram się kiedyś leżakować trochę to piwo, jednak dzisiejszej recenzji podlega wersja świeża - zakupiona i w ciągu kilku dni przelana do szkła. Porter Warmiński jest piwem, które było wielokrotnie nagradzane, m.in. złotym medalem European Beer Star 2012 w kategorii Porter Bałtycki czy 1. miejscem na Porterowej Degustacji w Moskwie. Jak smakuje tak znakomite piwo? Zapraszam.


Zapach - kawowy, dymiony, aromat suszonych owoców.

Kolor - czarny, ciemno-brązowy.

Smak - goryczka na średnim poziomie, lekko zwiększająca się. Występują posmaki kawy i czekolady, a także nuty palone oraz dymione. Piwo wytrawne na finiszu z lekką nutą suszonych owoców. Wyczuwalna alkoholowość, która momentami zbytnio się narzuca, jednak nie jest to bardzo przeszkadzające. Wybitne do degustacji i sączenia w jesienne lub zimowe wieczory.

Wysycenie - średnie, piana - niska, kremowa.

Porter Warmiński to piwo, którego trzeba spróbować. Jest to jeden z najlepszych porterów bałtyckich - wyraźne nuty kawowe, owocowe oraz lekkie aromaty dymu są czymś wyśmienitym dla naszego podniebienia. Muszę jeszcze kiedyś spróbować wersji leżakowanej przez kilka lat w piwnicy, ale to plan na dość odległą przyszłość.


Podsumowanie:
Styl: Porter Bałtycki
Pasteryzacja: tak
Zawartość alkoholu: 9,0% obj.
Ekstrakt: 21,0%
Cena: 7,20zł
Pojemność: 0,5 l
Ogólna ocena:


0 komentarze:

Prześlij komentarz