Williams Bros. - Fraoch

Kolejnym piwem degustowanym przeze mnie w Szkocji był Fraoch - pozycja obowiązkowa, którą na mojej liście zapisałem będąc jeszcze w Polsce. "Fraoch" to słowo z języka Gaelic, używanego pierwotnie przez wszystkich Szkotów, oznaczające "wrzos". Piwo Ale z dodatkiem tych kwiatów było produkowane już od dwóch tysięcy lat przed naszą erą i jak podaje etykieta jest to najstarszy styl piwny warzony aż do dzisiaj. Fraoch z browaru Williams został oparty o szesnastowieczną recepturę w której znaleźć można m.in. słód jęczmienny "bree" oraz kwiaty wrzosu, z którymi piwo jest mieszane zanim jeszcze dotrze do tanku fermentacyjnego. Bardzo ziołowe, w smaku przypominające  inne piwa bezchmielowe. Jak smakuje najstarszy piwny styl, który jest niejako "narodowym" piwem Szkotów? Zapraszam.

Zapach - ziołowy, owocowy, lekko miodowy.

Kolor - żółto-złoty.

Smak - goryczka niska, później lekko zwiększająca się. Piwo ziołowe oraz lekkie w smaku. Pojawiają się nuty owocowe, słodowe oraz kwiatowe, z drobnym posmakiem wrzosu i piołunu. Drobna cierpkość i wytrawność na finiszu. Fraoch to piwo bardzo dobrze pijalne z miłą nutą herbacianą oraz ziołową.

Wysycenie - niskie, piana - średnia.


Fraoch jest dla mnie piwem na 6. Bardzo dobrze pijalne, z wyśmienitymi nutami ziołowymi oraz kwiatowymi. Godne polecenie każdemu, a zwłaszcza osobom odwiedzającym Szkocję - pozycja obowiązkowa do spróbowania wśród przepięknych wzgórz pokrytych wrzosami.


Podsumowanie:
Styl: Heather Ale
Pasteryzacja: tak
Zawartość alkoholu: 5,0% obj.
Pojemność: 0,5 l
Ogólna ocena: 



0 komentarze:

Prześlij komentarz