Pracownia Piwa - Crack


W sobotni wieczór miałem przyjemność pojawić się w krakowskiej Strefie Piwa Pub i spróbować nowego piwa z browaru Pracownia Piwa. Piątym już w kolejności piwem stworzonym przez krakowskich piwowarów jest American Stout, który stanowi rynkową konkurencję dla Stouta AleBrowaru z serii Ortodox, z tą różnicą że Crack to single hop - chmielony tylko Simcoe. Jak smakuje nowe piwo z browaru w Modlniczce? Czy jest lepsze od wyśmienitego Ortodoxa? Zapraszam.


Zapach - ziemisty, lekko cytrusowy. Bardzo mocne są aromaty asfaltowo-torfowe.

Kolor - piękna, nieprześwitująca czerń.

Smak - w pierwszym momencie wyczuwalna niska goryczka, momentami wzmacniana przez ziemiste, asfaltowe posmaki. Na języku pozostaje bardzo miłe wrażenie gorzkiej czekolady wymieszanej z popiołem. Piwo jest bardzo dobrze pijalne, a dzięki swoim kawowo-asfaltowym posmakom zyskuje swój własny "charakter". Crack jest wytrawny, mocno ziemisty i czekoladowy, poprzez co podbił moje serce. 

Wysycenie - niskie. Piana - niska.

"Crack'a" polecam każdemu wielbicielowi Stoutów. Piwo jest wyśmienicie pijalne, bardzo konkretne, a posmaki czekolady, popiołu i asfaltu wprost nakazują sięgać po kolejne szklanki tego piwa. Bardzo polecam. 

Podsumowanie:
Styl: American Stout
Pasteryzacja: nie
Zawartość alkoholu: 4,7% obj.
Ekstrakt: 12,0%
Cena: 11zł (lane)
Pojemność: 0,5 l
Ogólna ocena:


0 komentarze:

Prześlij komentarz