Kormoran - Gruit Kopernikowski

Gruit Kopernikowski został uwarzony przez Browar Kormoran specjalnie dla uczczenia Roku Kopernika, a także 20-lecia istnienia samego browaru. O wyjątkowości tego piwa świadczy fakt, że do jego uwarzenia nie użyto ani grama chmielu. Został on zastąpiony lawendą, a także jałowcem i piołunem. Miłą dla oka jest etykieta Gruita, na której pojawiają się m.in. Kopernik czy sam Marcin Luter. Z drobnym rysunkiem lawendy, w stonowanych barwach, przyciąga oko i zdaje się zapowiadać dobre piwo. To już drugie z piw bezchmielowych, jakie dane mi było spróbować. Pierwszym z nich był wytwór szkockiego BrewDoga. Jak smakuje Gruit? Czy warto było go spróbować? Czy krajowy produkt jest lepszy od zagranicznego? Zapraszam.


Zapach - ziołowy. Pojawiają się lekkie cytrynowe akcenty, a główny prym wiedzie aromat lawendy.

Kolor - jasny, prawie że żółty.

Smak - bardzo miła lekka goryczka przeplatająca się a ziołowymi akcentami. Wyraźny jest tu smak lawendy, a także piołunu, który wydaje się zasłaniać całe piwo. Pojawiają się także owocowe aromaty. Po kilku dłuższych łykach Gruit zdaje się być piwem ściągającym i pozostawiającym bardzo wyraźny ziołowo-piołunowy posmak. 

Piana - na niskim poziomie. Wysycenie - niskie.


Gruti Kopernikowski jest ciekawym piwem. Poleciłbym je każdemu kto lubi eksperymentować i poznawać nowe smaki. Mimo faktu, że Gruit nie jest dla mnie niczym nadzwyczajnym, to jednak stara się dorównywać zagranicznej konkurencji, choć momentami brakuje w nim charakteru. Ziołowe, lawendowe, dość dobrze pijalne piwo - warte zdegustowania, ale dla mnie raczej nie do powtórzenia. 

Podsumowanie:
Styl: Piwo bezchmielowe
Pasteryzacja: tak
Zawartość alkoholu: 4,5% obj.
Ekstrakt: 12,5%
Cena: 7zł
Pojemność: 0,5 l


Ogólna ocena:


0 komentarze:

Prześlij komentarz