Konstancin - Żytnie

Piwo Żytnie z Browaru Konstancin jest jedynym w Polsce piwem, do którego warzenia użyto słodu żytniego (styl Roggenbier). Oprócz niego dodane zostały także słody: pilzneński, monachijski, karmelowy oraz barwiący. Jak mówią o tym piwie jego twórcy: " Jest to pod wieloma względami wyjątkowe piwo. Gatunek ten był popularny w średniowiecznej Bawarii. Żyto jest najrzadziej wykorzystywanym zbożem do warzenia piwa, również ze względu na niezwykle trudny proces warzenia - chodzi o "trudny" charakter słodów żytnich." Żytnie jest piwem niefiltrowanym, pasteryzowanym. A jak smakuje? Przekonajmy się.


Zapach - słodowy, lekko miodowy, słodki.

Kolor - mętny, bursztynowy.

Smak - goryczka na średnim poziomie i miła dla podniebienia. Smak jest bardzo chlebowy i słodowy, dość przyjemny. Momentami występują kwaskowate akcenty. Żytnie to lekko słodkawe piwo, dobre w smaku, ale poza użytym do warzenia słodem żytnim, nie stanowi wielkiej rewelacji. Niemniej jest godne polecenia i miłe w odbiorze.

Piana - bardzo gęsta, długo się utrzymuje. Wysycenie - średnie.

Podsumowanie:
Styl: Piwo żytnie
Pasteryzacja: tak
Zawartość alkoholu: 5,3% obj.
Ekstrakt: 12,4%
Cena:około 5zł
Pojemność: 0,5 l

Ogólna ocena:

0 komentarze:

Prześlij komentarz